in

Мъж от Бургас дари система за онлайн проверка за свободни Covid-19 легла в болниците

Бургазлията Пламен Жеков създаде система, в която в реално време може да се вижда в коя болница колко свободни легла има, предаде БНР.

Тя може да прерасне и в национална платформа, в който да се добавят и бъдещите хотели. Жеков е дарил кода на Община Бургас и здравната инспекция.

болнични-легла

Пламен Жеков е програмист на свободна практика и създава софтуер от години. Една сутрин вижда телевизионен репортаж, в който собственикът на частна болница в града призовава за подобна система, която да помогне в създалия се хаос със свободните легла. Прави софтуера за кратко време, започвайки миналия петък и в понеделник той вече функционира:

Тя е уеб-базирана. Може да се преглежда от всяко едно мобилно устройство, таблет или компютър. Има един администратор, който създава акаунтите. Той ги разпраща към болниците и те си актуализират информацията. Системата е предадена на Община Бургас, която я е предало на Министерството на здравеопазването и ако те решат, могат да включат и другите общини“, разказа програмистът.

Пламен Жеков е наясно, че от тази система е можел да спечели, но това не е целта му:

„В тия трудни времена трябва да помагаме. С пари не се живее – с хора се живее“, казва младият мъж.

Пристигащи в Германия българи подлежат на 10-дневна карантина и трябва предварително да се регистрират

Системата вече функционира и здравните власти могат да следят къде колко легла има в реално време, за да не се разкарват пациенти по болниците. Тя е за ползване именно от институциите, а не от гражданите.

Източник: БНР, gospodari.com

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

протестиращи

Протестиращите полицаи освиркаха Бойко Борисов (ВИДЕО)

тръмп

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: На път ли е Тръмп да загуби и съпругата си?