in , ,

Забраняват на децата под 18 г. да влизат в молове в София без придружител

И ДКЦ-тата влизат в битката с COVID-19

София въвежда две нови мерки срещу разпространението на COVID-19 и създава организация за включване на ДКЦ-тата в прегледите при леки грипоподобни симптоми. Това обяви във Facebook кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Посещенията в молове на непълнолетни без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември. Това е решение на Софийския оперативен щаб, което е било обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти.

Създават се „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини в интервала между 10.00 и 12.00 ч.

Създават и организация за включване на част от ДКЦ-тата (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобни симптоми. „Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи“, пише Фандъкова.

Удължиха срока на валидност на личните документи

„С решение на Софийския щаб възложихме на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания“, се казва още в пост в личния профил на столичния кмет.

„По отношение на контрола в последната седмица екипите на СДВР и общината провериха над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда. 3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата“, пише още Фандъкова. И допълва: „Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения. Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен“.

Източник: nova.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

роми

Танцуващите кючек роми са участвали в клинично проучване, а не са били в Covid-отделение

норки-дания-covid

Мутиралият Covid-19, открит сред норки в Дания, е заразил 214 души