in

Има ли чистка? Кутев: Няма как да променим държавата, ако не променим хората

0000490275 article2

Няма как да променим държавата, ако не променим хората. Така Антон Кутев, говорител на служебния кабинет на Стефан Янев, коментира пред журналисти рокадите във властта от последните дни и обвиненията в чистка.

Преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП представители на левицата коментираха пред медиите рокадите във властта, извършени от служебното правителство, и задачите пред БСП.

„Съвсем друг е поводът и не ми се иска да отговарям на въпроси. А иначе за чистката и за обвиненията – няма как да променим държавата, ако не променим хората. За съжаление, хората, които са на лидерски позиции, част от тях, трябва да бъдат сменени, за да сменим курса. Няма как иначе“, каза Антон Кутев в отговор на журналистически въпрос. БСП се променя, надявам се активно, посочи още той.

Румен Гечев коментира, че в целия свят се правят рокади. „Първата работа в първите 15 минути – се сменят всички политически кабинети със зам.-министри и това не подлежи на коментар“, посочи той. „Що се отнася до агенциите – ако са професионалисти и не са политически обвързани, те трябва да останат да работят, така е в целия свят. Но ако са „калинки“, които са назначени, без да имат съответните качества, там не трябва да има никакви колебания“, каза Гечев.

По думите му първият критерий е професионализъм, дали лицето, което води една агенция, е демонстрирало пробиви. „Примерно НАП – пропуснаха ли 700 млн. от хазарта – пропуснаха, изтекоха ли ни данните на 6 млн. души? Разговорът е прекратен. Пожелавате им всичко хубаво и да си търсят работа“, коментира Румен Гечев, цитиран от БТА.

Александър Симов коментира, че служебният кабинет се е оказал доста добра комбинация от кадри от целия политически спектър и в крайна сметка първите действия предизвикват оптимизъм. „Рокадите бяха не необходими, те бяха задължителни“, заяви той. „Съжалявам, но хората, които създадоха термина чистка и го въздигнаха в култ – говоря ви за ГЕРБ, помислете си само какво направиха 2009 г., в момента е повече от смешно да се оплакват от чистки. Това не е чистка, всяка нова администрация има правото да посочи кадрите, с които да работи“, посочи Симов.

Относно задачите пред БСП той коментира, че партията не е постигнала поставените задачи на предишните избори и трябва нещо да се промени. Според Симов няма по-реалистична цел от победата и БСП е в състояние да я постигне.

Според Румен Гечев БСП трябва да промени подхода към избирателите, които не разбрали какво предлагат в програмата си. Нашият фокус беше към ГЕРБ, а се оказа, че имаме и други конкуренти, коментира още той.

Националният съвет на БСП заседава днес във връзка с подготовката за предсрочните парламентарни избори. Ще бъде избран и съставът на Националния предизборен щаб на БСП.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

image1

Айфеловата кула може да бъде с 15 см по-висока през лятото

20210515 144537

Свещено число определя изхода от изборите, ще е фатално за една партия