Home » Политика » Поне 250 ареста по време на протести в Беларус

Поне 250 ареста по време на протести в Беларус

Беларус не си почива: отново имаше демонстрации срещу Лукашенко и стотици бяха арестувани. Медиите определят арестите като безразборни. Според правозащитници най-малко 245 души са били арестувани по време на нови протести в Беларус срещу владетеля Александър Лукашенко . Според Центъра за правата на човека Wesna в неделя, повечето от арестите са в столицата Минск. Преди това властите са говорили за над 100 арестувани. Опозицията беше обявила големи протести за събота.

Снимки и видеозаписи показват, че хората са се разхождали по улиците само на малки групи или сами. Опозицията написа в новинарския канал Telegram, че не е успяла да мобилизира много хора. Полицията беше в голям брой в частност в Минск. Могат да се видят много превози на затворници. Медиите съобщават за безразборни арести по улиците и площадите.

Протестна почивка през зимата През зимата не е имало големи протести – също от страх от полицейско насилие. Едва в четвъртък стотици хора излязоха на улиците срещу Лукашенко за първи път в така наречения Ден на свободата. Властите съобщиха, че има повече от 200 ареста. Разследвано е и срещу шофьори, които са свирели на улицата от солидарност с демонстрантите. След президентските избори на 9 август, които широко се смятаха за фалшифицирани, стотици хиляди хора поискаха оставката на Лукашенко и нови избори. Полицията брутално нападна демонстранти и арестува десетки хиляди. Държавният глава, критикуван като „последния диктатор в Европа“, сам беше обявил победителя отново след 26 години на власт. ЕС вече не го признава за президент. Той разчита на Русия като съюзник.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената