Home » Политика » Сачева твърди, че ГЕРБ плаща цената, задето партията ѝ се е борила срещу олигархията

Сачева твърди, че ГЕРБ плаща цената, задето партията ѝ се е борила срещу олигархията

В бюджета има достатъчно пари, той беше оставен с един фискален резерв от 8,8 млрд. лв. към 30 април, приходите за първото тримесечие бяха преизпълнени с почти 3,4% – почти 11 млрд. бяха оставени. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ бившият социален министър и член на ГЕРБ Деница Сачева.

„В момента предстои да дойде този заем SURE, така че 1 млрд. лв. ще бъдат на разположение и ще могат да бъдат използвани, защото те рефинансират вече изразходените 1 млрд. лв. и корпоративният данък ще се събере до 30 юни, така че приходи в бюджета ще има достатъчно, въпросът е дали тези средства ще могат да се използват по възможно най-рационалния начин и дали ще има дефицит на идеи, защото дефицит на средства по-скоро няма“, каза Сачева.

По думите ѝ фактът, че има средства за пенсионерите, говори че има възможности в бюджета, които могат да бъдат използвани.

„А защо не предложихме актуализация – защото не беше честно, първо ние нямахме такъв мандат да предопределяме какви ще бъдат политиките на следващото правителство, не можеше ние да предопределим тези политики, а и ние предложихме няколко пъти възможности и решения“, каза Сачева.

Например, дори да се излъчи временно правителство с мандата на всички партии, които имаха почти конституционно мнозинство в Народното събрание, те можеха да излъчат такова правителство и да направят веднага актуализация на бюджета, продължи тя.

Сачева подчерта, че са осигурили мерките до края на месец юни – тяхното касово разплащане, а парите за лекарите са осигурени до края на месец септември. По думите ѝ е направено всичко възможно да има един плавен преход и служебното правителство да вземе своите решения и да направи своите преценки кои мерки иска да продължи.

Бившият социален министър каза, че няма как ГЕРБ да не бъдат критични относно някои решения на служебното правителство.

„Не можем да не бъдем критични тогава, когато виждаме, че се правят назначения, които са доста спорни и по които може да има сериозни въпросителни. Не можем да не критикуваме факта, че сегашният шеф на НАП е прехвърлил своята фирма на малоимотно лице, не може да не критикувам, че шефът на кабинета на министъра на вътрешните работи е учредител на партията на Васил Божков и няма как да не критикуваме, че министърът на вътрешните работи е с отнет достъп до класифицирана информация“, каза Сачева.

Тя подчерта, че служебното правителство не е избрано, то не изпълнява волята на народа и никой не е гласувал за служебното правителство. „Не може да се самоовластява от името на народа, защото в случая изпълнява едноличната воля на президента и когато говорим за служебно правителство, то трябва да организира на първо място честни и демократични избори“, каза Сачева.

„Нямаме нужда от помощ – над 800 000 хиляди души са гласували за нас. ГЕРБ плаща за собствените си грешки, но и плаща цената за борбата с олигархията“, коментира Деница Сачева.

„Искаме честност, а машинното гласуване не скрива тайната на вота. Да не би последните избори да са били нечестни?, попита представителят на ГЕРБ.

Факти

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената