in ,

КОСМИЧЕСКИТЕ КОРАБИ SPACEX И BOEING ЩЕ ПРЕВОЗВАТ ХОРА И ТОВАРИ ДО МКС

НАСА оповести имената на първите девет американски астронавти за първите четири пилотирани, комерсиални космически полета. Смесица от бивши екипажи на космическа совалка Space Shuttle и тестови пилоти, деветимата мъже и жени ще бъдат първите, които ще летят с американски космически кораб, след като използването на Space Shuttle бе прекратено през 2011 г. Астронавтите ще бъдат екипаж при първите два тестови полета и първите два мисии до Международната Космическа Станция (МКС).

Съобщението на космическата агенция от 3 август е последната стъпка към завръщането на програмата за пилотирани космически полети на САЩ. След последната космическа мисия STS-135, Space Shuttle кацна в космическия център Кенеди на 9 март 2011 г., като от тогава НАСА е напълно зависима от руския космически кораб Съюз (Soyuz), който превозва екипажи до МКС. За да върне пилотираните полети на американска територия, американското правителство насърчи частни фирми да разработят и експлоатират цялостни космически системи за изстрелване, които да изпращат астронавти и товари до космическата станция и да ги връщат на Земята.

В момента две компании планират да изпращат пилотирани космически кораби до МКС, Boeing и SpaceX, въпреки че и други компании ще ги последват след първите полети.

Както Boeing CST-100 Starliner, така и SpaceX Crew Dragon са космически капсули за многократна употреба, способни да изведат седем астронавта, плюс товар, в ниска околоземна орбита. Starliner ще се изстреля от ракета Atlas V на United Launch Alliance (ULA) от Space Launch Complex 41 във военновъздушната база Cape Canaveral във Флорида, докато Dragon ще бъде изстрелян от Launch Complex 39A в космическия център Кенеди във Флорида, използвайки ракетата на SpaceX, Falcon 9.

Обявяването на екипажите е скоро, след като американската правителствена оценка на проекта за пилотирани космически полети предизвика НАСА да отложи първите полети на астронавтите до 2019 г. Загрижеността по отношение на SpaceX беше предизвикано, след катастрофалната експлозия през 2016 г., а при Starliner имаше изтичане на гориво в двигателите му, причинено от повреден клапан, в началото на тази година.

УЧЕНИ ОТ САЩ: НАРГИЛЕТО Е ВРЕДНО, КОЛКОТО И ЦИГАРИТЕ

НАСА казва, че след като двата космически кораба извършат тестовите пилотирани полети, те ще бъдат използвани за шест редовно планирани мисии до МКС, с по четирима астронавти всяка. Това ще повиши броя на постоянния екипаж на станцията до седем, което е много по-близо до първоначално планирания брой на екипажа от осем. Броят на астронавтите, допускан на МКС, е ограничен от броя на капсулите за екипажа, които служат като превозни кораби и в случай на авария, като спасителни капсули.

„Мъжете и жените, избрани за тези първи полети, са начело на това вълнуващо ново време на космически полети за човека”, заяви Марк Гейер, директор на космическия център Джонсън (Johnson Space Center) в Хюстън.

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

съпруга-двойка-партньор

ТРЯБВА ЛИ ДА РАЗКАЗВАМЕ НА НОВИЯ ПАРТНЬОР ЗА БИВШИТЕ СИ?

авто

ПЕТТЕ НАЙ-БЕЗПОЛЕЗНИ И ДОРИ ОПАСНИ ОПЦИИ В АВТОМОБИЛА