in ,

Как и кога да спрете употребата на анаболни стероиди ?

Спортистите могат доброволно да спрат да приемат стероиди по напълно различни причини. Една от основните такива причини са, разбира се, различни здравословни проблеми. Някой може да спре, защото е чул от друг, че след дванадесет седмици е необходимо да се направи почивка от употребата на стероиди.

Друг го прави въз основа на финансови съображения – поради ограничени финансови ресурси. А някои спират да приемат стероиди малко преди допинг контрол.

Понякога приемът се прекратява поради намаляване на ефекта на лекарството върху тялото или поради намален мащаб на растежа, който се отбелязва при повечето спортисти след няколко седмици от началото на приема на лекарството.

Почти всички спортисти през този период са на загуба, следващите няколко седмици прекарват в смесени чувства, защото не знаят какво да очакват. А тези, които вече са имали подобен опит (понякога отрицателен), са сигурни, че същото ще се случи и с тях.

Тези страхове са добре обосновани, тъй като повечето спортисти показват класическите симптоми на откат“ след спирането на стероидите. Такива са загуба на тегло, мускулна атрофия, загуба на сила, повишено наддаване на мазнини. В резултат на това някои хора могат да развият депресия, липса на желание да продължат да тренират.

Каква е причината? Причината е съвсем проста: спортистът започва катаболна фаза. В тази фаза той ще се сблъска с два проблема, които трябва да реши през следващите четиринадесет дни, което ще направи възможно възобновяването на приема на стероиди възможно най-скоро. Това е напълно разбираемо: производството на собствен тестостерон е намалено и мащабът на процеса зависи изцяло от продължителността на приема на стероиди и в по-голяма степен дори от дозировката.

Вашето собствено производство на тестостерон ще бъде по-малко в зависимост от това колко „андрогенен“ е избраният стероид.

Първото място сред стероидите заемат Dianabol и Anadrol, които са варианти на тестостерона. Ако изберете по-умерени препарати, като Primobolan, Deca, Winstrol и др, можете да намалите мащаба на вероятното намаляване на производството на тестостерон, докато самото намаление ще бъде по-бавно и по-прогресивно. За повече информация строго препоръчваме да посетите онлайн магазина за анаболни стероиди Bulsteroid.

Така например, проучвания, проведени върху Dianabol, показват, че дори ако изберете много консервативна дневна доза от по 20 mg, на десетия ден производството намалява с 30 – 40 процента.

Тъй като тялото няма способността да възстановява нивото на възпроизвеждане на собствените си хормони за един ден, спортистът започва критична фаза на прехода. Екзогенните хормони вече нямат ефект, докато вашето собствено ниво на тестостерон не е в състояние да подобри ситуацията.

Поради тази причина е необходимо да се повиши нивото на производство на тестостерон възможно най-бързо. По-долу ще ви разкажем как може да се постигне това.

Вторият проблем, с който може да се сблъскате, е значителна загуба на резултата, постигнат от вас преди. Вече знаем, че стероидите имат подчертан катаболен ефект.

По време на приема на стероиди рецепторите на кортизол се блокират от стероидни молекули, поради което кортизолът, който се произвежда от бъбреците, не може да се свърже с тях и значителна част от него остава неактивна. От своя страна тялото реагира, като увеличава производството на кортизолни рецептори, така че молекулите на кортизол, които са в изобилие в кръвта, в крайна сметка могат да изпълнят своята функция.

Това не е проблем със системната употреба на стероиди, но веднага щом настъпи прекъсването на приема на стероидното лекарство, кортизоловите рецептори отново са неактивни и разбират как трябва да реагират на големия брой кортизолови молекули в кръвта.

Те бързо се насочват към кортизоловите рецептори, създават комплекс „молекула-рецептор“ и отнасят много специфична информация към мускулната клетка на спортиста: разграждането на аминокиселините. Тези аминокиселини напускат мускулната клетка и попадат в кръвния поток, където се превръщат в глюкоза. Вече говорихме за по-нататъшното развитие на събитията в предишните глави.

Оказва се, че втората задача на спортиста, освен да повиши нивото на производство на тестостерон, е да намали нивото на кортизол, за да бъде поносим откатът. Това е напълно осъществимо, ако се запасите с необходимите знания.

Кои точно? Ще обсъдим това по-долу. По-нататък ще говорим за умишлено излизане стъпка по стъпка по време на прекратяване на употребата на стероиди. В същото време трябва да се отбележи, че не можем да дадем сто процента гаранция, че спортистът ще запази всички постигнати резултати.

  1. Това е много важно: трябва предварително да определите за себе си момента, в който ще си починете от приема на стероиди. Това е необходимо, за да се осигурят необходимите тренировки. Това предполага навременна покупка на лекарства, необходими за поддържане на жизнената дейност, както и развитие на компетентно психологическо отношение към фиаско, което има възможност да настъпи.
  • Когато сте избрали деня Х за себе си, започнете постепенно и систематично да се подготвяте за него. След около месец е необходимо да се намали дозата на силно андрогенните стероиди. Ако приемате лекарства като Anapolon или Dianabol, тогава тяхното количество постепенно и систематично се намалява в продължение на две седмици, така че приемът на лекарства с предимно андрогенни стероиди е спрян точно 14 дни преди деня X.

Ако приемате андрогенни стероиди под формата инжекции (това може да бъде параболан или тестостерон), то дозите инжекции трябва да бъдат намалени до нула за един месец, така че пълният им прием трябва да спре в деня Х. Primobolan, Oxandrolone, Winstrol, Oral-Turinabol и други стероиди, включени в групата на меките орални лекарствата се намаляват бавно и систематично две седмици преди деня X, докато след 14 дни приемът им се свежда до нула. Ако се използват „по-леки“ инжекционни стероиди, като Primobolan или Dec-Durabolin, както и дългодействащ Winstrol, би било достатъчно да се намали дозата наполовина седем дни преди края на приема им.3. Избягвайте рязкото спиране на всички стероиди едновременно. Ако това се направи, тялото внезапно ще влезе в катаболната фаза. Освобождаването на кортизолните рецептори се случва и, насложено върху ниски нива на андрогени и тестостерон, това води до осезаеми загуби на сила и маса, натрупване на вода и мазнини и широко разпространена гинекомастия (поради рязко намалено ниво на андрогени настъпва промяна в полза на естрогените, в резултат на което те започват да доминират в тялото на мъжа).

Особено забележими са отказът от тренировки и изчезването на сексуалния интерес, както и трудния характер на голям брой спортисти. Ако по здравословни причини трябва да спрете приема на стероиди, никога не го правете внезапно.

4. Ако спортистът все още не приема антиестрогени, той трябва да започне да ги приема през последните седем дни на плавно спиране на стероидите и да ги приема през следващите три седмици всеки ден. Тези, които вече са ги приемали седмици преди време X, продължават да го правят още три седмици.

Опитът показва, че комбинация от Нолвадекс (в количество от 20 mg) и Провирон (в количество от 25 mg) ще бъде достатъчна веднъж на ден, напълно отговарящ на целта на приема. Така се  избягва излишния естроген – важен фактор, за който трябва да сте наясно, когато приемате окончателни симулатори на тестостерон като HCG, тъй като самият HCG често може да повиши нивата на естроген в кръвта.

Андрогенното действие, което се наблюдава при приема на Провирон, също допълнително помага да се възстанови нивото на андрогените като оригинален провирон може да поръчате от тук, поради което съотношението „андрогени – естрогени“ ще бъде приравнено към първото. Провирон помага значително да намали вероятността от обратен ефект, тъй като антиестрогенната комбинация е спряна.

5. Този артикул се отнася изключително за мъже. За да увеличи производството на ендогенен тестостерон, спортистът приема HCG, който стимулира зародишните клетки на тестисите с пряко и бързо действие, както и Dinerik, който има пълен ефект върху дъгата „тестиси – хипофиза – хипоталамус“, принуждавайки го да действа отново, но за по-дълъг период от време. HCG трябва да започне през последните седмици на спиране на стероидния цикъл.

В този случай спортистът си прави три инжекции от 5000 IU с интервал от три дни. След направени три инжекции, трябва да започнете да приемате Dineric, тъй като гонадотропин-стимулиращият ефект, присъщ на него, се проявява по-добре, ако активирате засилената активност на тестисите предварително. Dinerik се използва повече от две седмици: първата седмица – две таблетки от 50 mg всеки ден, втората седмица – една таблетка от 50 mg всеки ден.

6. Информацията в този параграф е полезна за тези, които не са успели да избегнат катаболните ефекти на повишените нива на кортизола. Лекарството, което има подчертан антикатаболен ефект, бета-2-симпатикометичен кленбутерол.

Тойуспява успешно да блокира рецепторите на кортизол. Експериментите показват, че спортистът губи само много малка част от мускулната маса и сила, натрупана по време на употребата на стероиди. Те започват да приемат кленбутерол веднага след края на курса на стероиди. Продължителността на приема е от осем до десет седмици. Друго антикатаболно лекарство, което е по-малко мощно от кленбутерол и принадлежи към групата на симпатикокометиците, е ефедрин. Но най-вече в описаната ситуация е подходящо лекарство, което се използва в конвенционалната медицина по време на лечението на синдрома на Куминг или хиперфункция на кората на надбъбречната жлеза, в резултат на което в тялото се произвежда прекомерно количество кортизол.

Говорим за Ортиметен. Спортистите го използват веднага след завършването на стероидния цикъл, тъй като значително намалява нивата на кортизол. Редица спортисти използват хормони на щитовидната жлеза на този етап, тъй като те имат анаболен ефект, при условие че дозата е малка и употребата е кратка. Ефектът от тях може значително да подобри употребата на кленбутерол, който има антикатаболен ефект, което обяснява причината за използването на тази комбинация в крайната фаза.

Почти безсмислено е да се инжектират хормони на растежа или лекарства, които ги стимулират, като L-Dona или Cataprezan, тъй като те нямат подчертан антикатаболен ефект. Аргининът и орнитинът показват абсолютна неефективност, така че можете да забравите за употребата им. Винаги трябва да помните, че мускулите, изградени с лекарства, винаги могат да бъдат спасени.


7. Необходимо е да се „приспособи“ храненето към новите обстоятелства в живота. Когато спрете да приемате стероиди, метаболизмът ви се нормализира. Поради тази причина спортистът трябва да намали количеството консумирани калории в продължение на няколко дни. Но приемът на протеин трябва да се поддържа на високо ниво – за всеки килограм тегло – 2 mg протеин.

8. Обемът на тренировките трябва да бъде намален. Не участвайте в програма, която е следвана през периода на стероидите, това е изпълнено с влошаване на катаболното състояние. В никакъв случай не трябва да започвате да се стремите да поддържате мускулите, като увеличавате обема и интензивността на тренировките. Правете само основни упражнения, тренирайте всеки мускул, опитайте се да поддържате сила. Правете 60 – 75-минутни тренировки не повече от четири пъти седмично.

Има ги така наречените „експерти“, които съветват спортистите да използват много повторения при леко тегло вместо основни тренировки. В никакъв случай не следвайте техните указания. Практиката показва, че с дисциплина, воля и мярка за суета можете да запазите натрупаната маса и сила. Често трябва да направите крачка назад и след това две крачки напред. Всичко това се вписва в рамките на нормата и е трудно да се избегне.

БФС призова аматьорите: Мачове без публика!

Всеки може да изгради с помощта на стероиди страхотно тяло, но само няколко избрани могат да запазят резултата. Добре структурираната фаза на отнемане, съчетана с обмислено време за преход, помага да се поддържа постигнатото и да се създаде база за последващо успешно използване на стероиди.

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

щерев

Почина световният шампион на „КАРАТЕ – ДО“ Сенсей Евгени Щерев

борисов-лоkдаун

Луд скандал в МС заради нов локдаун: Здравният министър искал да затвори държавата, Борисов побеснял