Home » Свят » Американски товарни самолети доставиха 36 хиляди пакета с храна по въздух над ивицата Газа

Американски товарни самолети доставиха 36 хиляди пакета с храна по въздух над ивицата Газа

Сподели новината

Днес американски товарни самолети доставиха над 36 хиляди пакета с храна над ивицата на Газа, в съвместна операция с Йордания, съобщи американската армия. Този хуманитарен акт се осъществи в период, когато международната общност се стреми да справи с хуманитарната криза в района, предаде АФП и БТА.

“Американското централно командване и Йорданските кралски военно-въздушни сили проведоха съвместна операция за пускане на хуманитарна помощ в Газа в 14:30 ч. местно време на 5 март 2024 г., за да осигурят критична помощ на гражданите, засегнати от продължаващия конфликт“, се казва в изявление на военните.

ООН съобщи, че гладът в ивицата Газа е „почти неизбежен“, а Световната здравна организация каза, че е видяла ужасяващи сцени на деца, починали от глад в северната част на територията по време на последната си мисия в две болници.

“Продължаваме да планираме мисии за въздушни доставки”, съобщи Американското командване за Близкия изток (Сентком). Близо 2,3 милиона жители на ивицата Газа са изправени срещу недостиг на храна, вода и лекарства.

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх каза вчера, че между 30 и 120 камиона на ден са доставяли хуманитарна помощ в района миналата седмица.

“Явно това не е достатъчно, за да бъде изхранено населението”, каза тя и уточни, че пускането на храна от въздуха трябва да допълни, а не да замести доставките на хуманитарна помощ по суша.

САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, започнаха да пускат помощ от въздуха в ивицата Газа в неделя. Районът е мишена на непрекъснати бомбардировки от Израел след кървавите атаки на „Хамас“ на 7 октомври.

В резултат на нападенията бяха убити най-малко 1160 души, повечето от които цивилни, съобщи АФП, позовавайки се на данни на израелските власти.

В отговор на нападенията Тел Авив се закле да унищожи „Хамас“, който властва в Газа от 2007 г. насам. Израел, заедно със САЩ и Европейския съюз, смята палестинската групировка за терористична организация.

До момента жертвите на израелската офанзива в ивицата Газа са 30 631, предимно цивилни, показват данните на палестинското министерство на здравеопазването.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар