Home » Свят » Атомната индустрия е изправена пред недостиг на квалифицирани служители

Атомната индустрия е изправена пред недостиг на квалифицирани служители

Сподели новината

Подновеният глобален интерес към ядрената енергия се сблъсква с редица предизвикателства, като остър недостиг на квалифицирани кадри. Проблемът се изостря от предстоящото пенсиониране на сегашната работна сила в сектора, се посочва в октомврийски доклад на базираната в Обединеното кралство консултантска компания Charles River Associates (CRA).

Според заключенията в анализа, изграждането на ядрени реактори с няколко енергоблока, което е дълъг процес, ще изисква отговор на въпроса с кризата за специалисти на различни нива по веригата, предаде Nucnet.org.

Успоредно с това консултантите посочват и друг проблем за САЩ и западноевропейските страни – ограничения брой търговски доставчици на нискообогатен уран, наброяващи едва шест, един от които в САЩ. Притесненията около ограниченията на доставките на ядрено гориво се засилва от факта, че част от усъвършенствани реактори вероятно ще изискват използването на нискообогатен уран HALEU, обогатен между 5% и 20%.

В момента единствените страни, които имат възможности за обогатяване на HALEU, са Китай и Русия. HALEU ще е необходим за 90% от усъвършенстваните реактори, избрани за финансиране по програма на Министерството на енергетиката на САЩ.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар