in

Байдън е поканен на срещата на върха на ЕС, тъй като Брюксел се опитва да „възстанови трансатлантическия съюз“

Президентът Джо Байдън е поканен на заседанието на Европейския съвет тази седмица, тъй като блокът се стреми да “възстанови” отношенията си със САЩ.

Той ще се срещне практически с лидерите на ЕС в четвъртък, в стъпка към помирение на отношения, които се влошиха при предишната администрация на Доналд Тръмп.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, покани Байдън на срещата, за да „сподели мнението си за нашето бъдещо сътрудничество“.

Той написа в туитър, че е „време да възстановим нашия трансатлантически съюз“.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън „ще се ангажира с лидерите на Европейския съюз относно желанието му да съживи отношенията между САЩ и ЕС, да работи заедно за борба с пандемията и да се справи с изменението на климата и да задълбочи най-големите търговски и инвестиционни отношения в света“.

Той добави, че Китай и Русия ще бъдат обсъдени като част от разговорите за споделени външнополитически интереси.

Срещата следва демонстрация на единство между Китай и Русия, чиито външни министри утвърдиха близките си връзки на среща във вторник.

Китайският Уанг Йи и руският му колега Сергей Лавров разкритикуваха Запада за намеса в делата на други страни и призоваха САЩ да се присъединят отново към ядрената сделка с Иран, която беше разкъсана от Тръмп по времето на Белия дом.

На пресконференция Уанг остро разкритикува координирани санкции, въведени от Европейския съюз, Великобритания, Канада и САЩ срещу китайски служители заради нарушения на човешките права в далечния западен китайски регион Синцзян.

“Държавите трябва да се обединят, за да се противопоставят на всички форми на едностранни санкции”, каза Уанг. “Тези мерки няма да бъдат приети от международната общност.”

Лавров заяви, че санкциите сближават Русия и Китай и обвини Запада, че „налага собствени правила на всички останали, които според тях трябва да стоят в основата на световния ред“.

От: 1den.bg

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

1000x 1

Хонконг и Макао спряха ваксината Pfizer / BioNTech

received 447393453009681

Господин Радев нужна ни е вашата подкрепа за Националният протест, който организираме на 31.03.2021год.