in

Байдън обяви, че мисията на САЩ в Ирак приключва до края на 2021 г.

Съединените американски щати ще прекратят военната си мисия в Ирак до края на тази година. Новината за новата фаза в отношенията между Вашингтон и Багдад съобщи президентът Джо Байдън.

Вашингтон остава ангажиран със сътрудничеството в сферата на сигурността и ще продължи да обучава и да подпомага иракската страна в борбата й с групировката “Ислямска държава”, посочи американският държавник по време на разговори с премиера на Ирак Мустафа ал-Кадими, цитиран от Българското национално радио. 

Байдън каза още, че подкрепя укрепването на иракската демокрация и е нетърпелив да гарантира, че изборите в страната ще се случат през октомври.

Към днешна дата в Ирак се намират 2 500 военни, които помагат на местните сили да се борят с ИДИЛ. Присъствието на американската армия се превърна в огромен проблем след като иранския генерал Касем Сюлеймани и лидерът на подкрепяните от Иран шиити бяха убити по време на атака с дрон в Багдад миналата година. 

Близките до Иран политически партии поискаха оттегляне на всички сили от ръководената от САЩ глобална коалиция срещу “Ислямска държава”. 

Междувременно шиитските милиции бяха обвинени от САЩ в извършването на стотици атаки срещу иракски военни бази.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

768x432 9 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - От ГЕРБ-СДС искат изслушване на Рашков

От ГЕРБ-СДС искат изслушване на Рашков

0000498480 article2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Загинаха две жени при тежка катастрофа в Русе

Загинаха две жени при тежка катастрофа в Русе