in

Байдън обяви, че мисията на САЩ в Ирак приключва до края на 2021 г.

4a2e42961 baidan 1

Съединените американски щати ще прекратят военната си мисия в Ирак до края на тази година. Новината за новата фаза в отношенията между Вашингтон и Багдад съобщи президентът Джо Байдън.

Вашингтон остава ангажиран със сътрудничеството в сферата на сигурността и ще продължи да обучава и да подпомага иракската страна в борбата й с групировката „Ислямска държава“, посочи американският държавник по време на разговори с премиера на Ирак Мустафа ал-Кадими, цитиран от Българското национално радио. 

Байдън каза още, че подкрепя укрепването на иракската демокрация и е нетърпелив да гарантира, че изборите в страната ще се случат през октомври.

Към днешна дата в Ирак се намират 2 500 военни, които помагат на местните сили да се борят с ИДИЛ. Присъствието на американската армия се превърна в огромен проблем след като иранския генерал Касем Сюлеймани и лидерът на подкрепяните от Иран шиити бяха убити по време на атака с дрон в Багдад миналата година. 

Близките до Иран политически партии поискаха оттегляне на всички сили от ръководената от САЩ глобална коалиция срещу „Ислямска държава“. 

Междувременно шиитските милиции бяха обвинени от САЩ в извършването на стотици атаки срещу иракски военни бази.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

768x432 9

От ГЕРБ-СДС искат изслушване на Рашков

0000498480 article2

Загинаха две жени при тежка катастрофа в Русе