Home » Свят » Белгия ще мобилизира близо 4 милиона души в случай на война

Белгия ще мобилизира близо 4 милиона души в случай на война

Сподели новината

Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен потенциал от 3,86 милиона души в случай на война, като засега броят на военнослужещите в страната е 31 400, съобщиха местни медии. От този брой действащите военнослужещи са 25 хиляди, а в запас са 6400, сочат данните. Населението на Белгия е 11,9 милиона души, пише БТА.

Страната разполага с 4600 военни транспортни средства, но няма танкове и артилерия. Белгийските военноморски сили работят с две фрегати и два патрулни кораба. Военновъздушните сили разполагат със 110 самолета, от които 45 бойни и 39 тренировъчни, както и с шест транспортни самолета и 20 вертолета.

Данните показват, че засега военните разходи на Белгия са съпоставими с тези на Куба и Австрия, и достигат едва 1,1 от БВП. Уточнява се, че в ЕС по-слаби резултати показват единствено Люксембург, Ирландия, Словения, Естония, Литва и Австрия. Преди месец Белгия въведе законодателни промени, за да направи по-привлекателно постъпването в запас. Страната предвижда до 2030 г. да разполага с 29 100 запасняци.

Тези съобщения идват на фона на множество предупреждения от европейски лидери, че военен сблъсък с Русия не е изключен и изказването на френския президент Еманюел Макрон, че страни от НАТО може да изпратят войски в Украйна. Миналата година НАТО си постави цел разходите за отбрана да бъдат поне 2 на сто от БВП и се очаква този въпрос отново да бъде обсъден на предстоящата това лято среща на върха на страните от пакта във Вашингтон.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар