Home » Свят » Берлин предупреждава: Руското влияние в Западна Африка се засилва опасно

Берлин предупреждава: Руското влияние в Западна Африка се засилва опасно

Сподели новината

Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце предупреди днес преди заминаването си на обиколка в Буркина Фасо и Бенин, че ислямисткият тероризъм и руските амбиции заплашват региона на Сахел в Западна Африка, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Шулце ще бъде първият европейски министър на посещение в Буркина Фасо след военния преврат от септември 2022 г., след който Ибрахим Траоре застана начело на страната.

Шулце е председател на Сахелския съюз, основан от Германия, Франция и Европейския съюз в подкрепа на страните в региона. Германия е четвъртият по големина донор на средства в организацията за регионално развитие.

Буркина Фасо, страна без излаз на море и с около 23 млн. души население, е подложена години наред от натиска на ислямистки терористични групировки, които постепенно приближават столицата Уагадугу. Преходното военно правителство, водено от Траоре, контролира около половината страна и отложи за неопределено време обещаните за тази година избори.

Както съседни Мали и Нигер, които са също контролирани от военните след преврати, извършени през последните години, Буркина Фасо също се приближава до Русия.

“Разпространението на терористичните групировки и засилващото се руско влияние в региона имат потенциала силно да дестабилизират целия регион, разположен в близост до Европа“, се казва в изявление на Шулце, публикувано от нейното министерство. „С това посещение искам да открия канали за диалог, да изслушам и да представя нашите позиции“, допълни министърката.

В Буркина Фасо тя планира да се запознае с местни проекти, насочени към обучение за справяне с дезинформация.

Утре вечерта тя трябва да пътува до съседен Бенин, в който има засилващи се притеснения около положението на границата.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар