in ,

Британски генерал: Дори талибаните не очакваха да превземат Афганистан толкова бързо

Никой, включително самите талибани, не очакваше да превземе Афганистан толкова бързо, каза главнокомандващият британската армия генерал Ник Картър пред Би Би Си. Британското правителство получава разузнавателна информация от различни източници и не е правилно да обвиняваме военното разузнаване, че не е предвидило бързо настъпление на талибаните, каза генералът.

“Мисля, че честният отговор е, че всички са сгрешили. Дори талибаните не са очаквали нещата да се променят толкова бързо. Мисля, че много се говори за провал на разузнаването. Простите факти са, че е възможно да се развият няколко сценария.” Едно от тях е разпадането и фрагментацията на държавата. Скоростта беше нещото, което ни изненада. Не мисля, че бяхме напълно наясно какво правят талибаните. Те не се бореха за градовете, които превзеха, те преговаряха за тях. Ще откриете, че са дадени много пари, защото талибаните подкупват хора, които могат да се борят с тях “, обясни генерал Ник Картър.

Последните британски и американски войски напуснаха Афганистан в края на август, прекратявайки 20-годишната военна кампания на страната. Съществуват обаче редица критики към западните сили за бързото им изтегляне, както и за факта, че талибанските войски успяха да поемат контрола над страната в рамките на десетки дни, припомня Би Би Си.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

йорданов пленарна зала1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Тошко Йорданов: Обявих заплахата към Ива Митева с нейно съгласие

Тошко Йорданов: Обявих заплахата към Ива Митева с нейно съгласие

980x551 1628755406 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хаджигенов: Най -добре е Дончева и Тошко да заживеят заедно

Хаджигенов: Най -добре е Дончева и Тошко да заживеят заедно