Home » Свят » Броят на загиналите вследствие наводненията в Либия все още е неясен

Броят на загиналите вследствие наводненията в Либия все още е неясен

Силната буря, която засегна либийския град Дерна миналия уикенд, предизвика сериозни щети, включително скъсване на стените на два язовира, което доведе до загуба на хиляди животи. Точният брой на жертвите все още не е ясен, и данните за броя на загиналите продължават да варират.

Първоначалните данни от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN-OCHA) съобщиха за 11,300 загинали и още 10,100 хора в неизвестност след бурята. Преди бедствието, градът Дерна имаше около 100,000 жители.

В актуализирана версия на данните агенцията на ООН публикува тази информация, вместо да цитира Световната здравна организация (СЗО), която съобщи за 3958 загинали и повече от 9000 в неизвестност. По-късно вчера Отман Абдел Джалил, здравният министър в едното от враждуващите правителства на Либия, каза на пресконференция, че броят на погребаните до момента е 3283 души. Либийският представител отново призова медиите да следят официалните данни, които министерството на здравеопазването съобщава всеки ден.

"Съжаляваме, че станахме свидетели на много изявления на местни служители, както и на такива от международната общност, съдържащи числа, които могат да предизвикат паника сред хората", каза той и допълни, че със съжаление вижда, че ООН, от своя страна, съобщава за 11 300 загинали в източната част на Либия.

"Не знам как са получили такава информация", заяви той. "Когато се свързах с тях, те казаха, че информацията е от Червения полумесец, но когато говорих с Червения полумесец, те заявиха, че не са разговаряли с ООН". Министърът каза, че ООН базира данните си на информация от мъж, който твърди, че говори от името на Червения полумесец и живее извън Либия.

В Либия, която е разделена между враждуващи администрации в източната и западната част, се появиха противоречиви свидетелства. По-рано през седмицата кметът на Дерна заяви, че е възможно в града да са загинали близо 20 000 души. СЗО информира, че почти 4000 от жертвите при наводненията са били идентифицирани. Група либийски анализатори на данни и изследователи също заявиха, че при преброяването в събота са потвърдени около 4000 смъртни случая, предаде БТА.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар