Home » Свят » Бруталното лице на Индия: изнасилванията нямат край

Бруталното лице на Индия: изнасилванията нямат край

Сподели новината

Седем мъже са обвинени, че са изнасилили брутално испанска туристка в окръг Думка в източния индийски щат Джаркханд. "Изнасилваха ме в продължение на около два часа. Редуваха се, останалите гледаха", разказва пред испанския телевизионен канал Антена 3 жертвата, която е влогърка и има бразилско и испанско гражданство.

28-годишната жена и 64-годишният ѝ съпруг от няколко години обикалят света с мотоциклетите си. Двойката е преминала през няколко региона на Азия, преди да стигне до Индия преди няколко месеца.

Престъплението е извършено на 1 март на около 300 км от град Ранчи, столицата на щата, както стана ясно от съобщение на полицията. Там двойката прекарала нощта в палатка, тъй като не намерили хотел, в който да отседнат.

В Индия почти не минава ден без съобщение за извършено брутално изнасилване. Особено през последните две години е отбелязан сериозен ръст на този вид престъпления. Само няколко дни след нападението над испанската туристка, в същия индийски щат и една 21-годишна индийка е била подложена на сексуално насилие. Младата сценографка вероятно е била изнасилена от свои колеги артисти. Преди броени дни пък сексуално насилвано е било и 17-годишно момиче, което се прибирало у дома след сватбено тържество в окръг Хатрас, щата Утар Прадеш.

Бруталният характер на тези деяния шокира индийското общество и отново разпали дебата за сигурността на жените в Индия.

Статистиката не включва всички престъпления

През 2022 година в Индия са регистрирани средно по 90 изнасилвания на ден, според статистиката на индийското Национално бюро за регистриране на престъпленията (NCRB). Действителният брой обаче вероятно е много по-висок. Много от тези престъпления се премълчават, тъй като жертвите биват заклеймявани, страхуват се от репресии или просто нямат доверие на полицията.

"В момента сме свидетели на най-тежката фаза на сексуално насилие и омраза срещу жените", казва в интервю за ДВ Кавита Шривастава от индийската правозащитна организация "Народен съюз за граждански свободи". "Това е новата Индия, в която очевидно имаме пълен срив на върховенството на закона. И това пряко засяга най-вече жените."

Покрай нарастващата безнаказаност борбата срещу изнасилванията е изключително трудна. Джая Веланкар от женската правозащитна организация Jagori смята, че увеличаването на сексуалните престъпления срещу жени в Индия е именно резултат от културата на безнаказаност. Тя действа като насърчителен фактор за онези, които се смятат за по-висши, посочва активистката.

"Жените заемат все повече публични пространства и оспорват мъжката хегемония в почти всички области на живота. Престъпленията срещу жените са един вид ответна реакция", казва Веланкар в интервю за ДВ. "Повечето мъже са претоварени и не знаят как да се справят с накърненото си его. Широко разпространената безработица е създала общо чувство на безнадеждност", допълва тя и подчертава, че броят на осъдените за изнасилване е изключително нисък. Делата се трупат от години, посочва правозащитничката.

"Мудното разследване на случаите на изнасилване и небрежното събиране на доказателства също са фактори, които допринасят за това властимащите и хората с политически връзки да се измъкват безнаказано", казва Джая Веланкар.

След груповото изнасилване и убийството на 23-годишната студентка Джиоти Сингх през 2012, в Индия се надигна вълна от протести, а законодателството беше затегнато. Оттогава сексуалното насилие вече може да се наказва и със смърт. Само че сексуалните престъпления не изчезнаха, даже напротив. Изнасилванията станаха още по-брутални, а извършителите – още по-агресивни. Изглежда тези престъпления са се превърнали в един вид отмъстителна саморазправа и гангстерство, посочват наблюдатели.

Осъдени за изнасилване почти няма

Правозащитници припомнят в тази връзка, че жените от най-ниското стъпало на вековната дискриминационна кастова йерархия в Индия, известни като далити, са особено уязвими към сексуално насилие и други посегателства. А мъжете от социално доминиращите касти често използват насилието като оръжие за укрепване на репресивните полови и кастови йерархии.

И въпреки че броят на регистрираните случаи на сексуално насилие се е увеличил и въпреки че все повече жени говорят открито за това, броят на осъдените в страната остава нисък. В много случаи като причина за ниския процент осъдителни присъди или за отмяна на присъди от по-горните инстанции се посочва липсата на доказателства.

"Случилото се с испанската туристка е напълно неприемливо и говори ясно за ширещото се беззаконие в страната", казва бившият полицай Амод Кант в интервю за ДВ. "Знаем, че много сексуални престъпления изобщо не се регистрират. Това е нещо, което трябва да се промени", добавя той.

Автор: Мурали Кришнан

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар