Home » Свят » Буркина Фасо експулсира френския военен аташе

Буркина Фасо експулсира френския военен аташе

Военната хунта в Буркина Фасо е наредила на френския военен аташе да напусне страната заради "подривно поведение", предаде Ройтерс, като се позова на нейно изявление, съобщи БТА.

Агенцията определя експулсирането на Еманюел Паские като поредния знак за ескалиращото напрежение между западноафриканската държава и бившата ѝ колониална владетелка, след като военните взеха властта в Буркина Фасо в резултат на два преврата миналата година.

В изявлението с вчерашна дата се казва, че Паские и неговият персонал имат срок от две седмици да напуснат страната. Говорителка на френското министерство на външните работи отхвърли обвинението срещу военния аташе на страната в Буркина Фасо като измислено.

Самопровъзгласилото се правителство на западноафриканската държава вече изгони посланика на Франция и висшия служител на ООН Барбара Манци. Освен това в страната бяха извършени репресии срещу френски медии, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че посланикът на страната в Нигер е бил взет за заложник. В съседната на Буркина Фасо държава през юли също бе извършен военен преврат.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар