Home » Свят » Видеото с мъртвите руски войници: манипулация или екзекуция?

Видеото с мъртвите руски войници: манипулация или екзекуция?

Сподели новината

Мнима капитулация или екзекуция на вражески войници? Както Украйна, така и Русия тълкуват кадрите от едно видео като извършено военно престъпление и се обвиняват взаимно. Какво е известно по случая.

Видеоклип, разпространен в мрежата, който показва най-малко 11 мъртви руски войници в Украйна, доведе до размяна на взаимни обвинения между Москва и Киев. Според Русия, Украйна е отговорна за “безмилостен разстрел на невъоръжени руски военнослужещи”. Украинският омбудсман Дмитрий Любинец пък заяви, че руските войници са открили огън, докато уж се предават. От ООН подчертаха, че случилото се трябва да бъде разследвано.

Предавали ли са се наистина руските войници?

Спорните кадри вероятно са били заснети в средата на ноември в село Макеевка в Луганска област. И “Ню Йорк Таймс”, и германската общественоправна медийна мрежа ARD потвърдиха, че кадрите са автентични. Но обстоятелствата, при които са били заснети, остават изцяло неясни.

Видеото изглежда показва как украински войници обграждат къща, в която се крият руски сили. Някои от руските войници навярно вече са се предали и лежат на земята. Изведнъж се появява въоръжен мъж и открива огън. На това място кадрите прекъсват.

От украинска гледна точка те показват мнима капитулация на руските войници. Някои от тях симулирали, че се предават, а в това време други откриват огън по украинските войски. Подобен акт би се счел за военно престъпление според международното право. Украинската главна прокуратура вече обяви, че е започнала разследване на твърденията за мнима капитулация. Според нея украинските войници са били принудени да се защитават от вражески огън.

Украйна твърди, че разполага с пълния запис

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, също смята, че събитията, показани във видеото, представляват руско военно престъпление. Двама руски войници “излизат и започват да стрелят по хора, по украински военни”, казва Подоляк. Той твърди, че украинското правителство разполага с пълния видеозапис, но досега той не е публикуван.

Украйна също така подчертава, че на нейните войски е било наредено да залавят колкото се може повече руски пленници, за да ги разменят за украински военнопленници, арестувани от руснаците.

Русия заплаши, че ще накаже отговорните

Според руската версия украинските сили са застреляли руски военни, които са искали да се предадат. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова говори за “екзекуция”. Русия иска да проведе собствено наказателно разследване на инцидента и настоява за международно разследване на събитията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви по-рано, че Русияще издири украинските войници, които смята за отговорни. “Те трябва да бъдат открити и наказани”, настоя Песков.

От Бюрото по правата на човека към ООН заявиха, че твърденията, свързани със спорните видеозаписи, трябва да бъдат “незабавно, цялостно и ефективно разследвани, а извършителите – подведени под отговорност”.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар