Home » Свят » Виктор Орбан: Сърбия трябва да се присъедини към ЕС преди Украйна

Виктор Орбан: Сърбия трябва да се присъедини към ЕС преди Украйна

Сподели новината

ЕС "ще загуби" Сърбия от Китай, освен ако не позволи на страната да се присъедини към блока скоро и трябва да го направи, преди да приеме Украйна, каза унгарският премиер Виктор Орбан в широкообхватно интервю, което ще бъде публикувано по-късно тази седмица, пише "Политико".

"Трябва да завършим старата задача за разширяване, преди да започнем новото разширяване с Украйна. Ако не интегрираме Сърбия възможно най-скоро, ще я загубим", каза Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел за European Voices, списание, публикувано от Die Presse. Той каза още, че Украйна трябва да бъде неутрален буфер между Запада и Русия.

Сърбия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., но кандидатурата ѝ беше спряна поради опасения относно отстъпващата ѝ демокрация и близките връзки с Русия и Китай.

"Сърбия има други възможности. Току-що беше сключено споразумение за свободна търговия с Китай", каза Орбан, имайки предвид сделката, подписана миналия октомври с втория по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС.

Орбан също отхвърли перспективите на Киев да отблъсне инвазията на Русия и да се присъедини към ЕС, твърдейки, че единственият начин Украйна да оцелее е страната да бъде "буферна зона между Русия и Запада".

"Ако това не проработи, Украйна ще продължи да губи територия. Русия ще унищожава Украйна отново и отново и отново. Русия никога няма да приеме членка на ЕС и НАТО като Украйна на нейните граници, никога", каза той, според предварителния преглед на неговите изказвания.

Орбан добавя, че Русия не приема Европа на сериозно, защото блокът е твърде слаб във военно отношение.

"Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да ни вземат руснаците на сериозно. Това е игра на сила. Това е война", каза Орбан.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар