Home » Свят » Вицепрезидентът на Намибия положи клетва като четвърти президент на страната

Вицепрезидентът на Намибия положи клетва като четвърти президент на страната

Сподели новината

Нанголо Мбумба е новият президент на Намибия. Той положи клетва като четвърти президент на страната след смъртта на досегашния държавен глава Хаге Гейнгоб, предаде ДПА и БТА.

Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Виндхук и беше излъчвана по националната телевизия.

Мбумба има дълга политическа кариера в управляващата партия Народна организация на Югозападна Африка и е бил министър на финансите, на образованието и на сигурността в миналото.

На церемонията той отдаде почит на предшественика си, когото обрисува като визионер, изиграл значителна роля в създаването на конституцията на страната.

Гейнгоб почина на 82-годишна възраст в ранните часове на деня в болница в столицата на Намибия, след като беше диагностициран с рак в началото на януари.

Неотдавна той се завърна от пътуване в САЩ, където се беше подложил на лечение на онкологичното си заболяване.

Гейнгоб беше третият президент на Намибия и беше на поста от 2015 г. Той изигра решаваща роля за постигането на независимостта на Намибия през 1990 г.

На церемонията днес положи клетва и първата вицепрезидентка на Намибия – Нетумбо Нанди-Ндайтвах, която беше преди това вицепремиер и министър на международните отношения.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар