Home » Свят » Властите в Киев демонтират паметник, посветен на руско-украинската дружба
d0b2d0bbd0b0d181d182d0b8d182d0b5 d0b2 d0bad0b8d0b5d0b2 d0b4d0b5d0bcd0bed0bdd182d0b8d180d0b0d182 d0bfd0b0d0bcd0b5d182d0bdd0b8d0ba d0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Властите в Киев демонтират паметник, посветен на руско-украинската дружба

Властите в Киев демонтират паметник, посветен на руско-украинската дружба

Кметството на Киев започна днес демонтажа на исторически паметник от съветската епоха, посветен на дружбата между Украйна и Русия, предаде Франс прес, като отбеляза, че това става след руската инвазия в Украйна.

Репортери на АФП видяха как при демонтирането с помощта на кран пада главата на едната от двете фигури на паметника, изобразяващ руски и украински работник, хванати символично за ръце. На монумента, издигнат в центъра на Киев, пише "Дружба между народите". С флекс бе срязана основата на 8-метрова бронзова композиция от двама работници (украинец и руснак), издигнали високо съветския орден "Дружба между народите".

"Днес започнахме демонтирането и вечерта планираме да го завършим. Премахваме бронзовата скулптура на двамата работници", написа в Телеграм киевският кмет Виталий Кличко, цитиран от ТАСС.

"Осем метра метал с надпис "Дружба между народите" демонтирани. Символичното е. . ., че главата на руския работник падна", написа Кличко.

Киевският кмет обоснова решението за премахване на паметника с желанието на Москва да "унищожи украинската държава" с инвазията си, започнала на 24 февруари.

В съседство има друга скулптурна група от розов гранит, която ще бъде прикрита и по-късно ще бъде премахната, но процедурата е по-сложна и изисква време, допълни Кличко.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-26

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Както в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се провали в Украйна поради липса на ясни цели. ...