Home » Свят » Военните доставки за Киев! НАТО търси схема за помощ за Украйна при евентуална победа на Доналд Тръмп

Военните доставки за Киев! НАТО търси схема за помощ за Украйна при евентуална победа на Доналд Тръмп

Сподели новината

Министрите на външните работи на НАТО ще обсъдят как да поставят военната подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, съобщава "Ройтерс".

Обмисля се предложение за петгодишен фонд в размер на 100 милиарда евро и план, разглеждан като начин за " устойчива на Тръмп" помощ за Киев.

Предложенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще дадат на Алианса по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна, докато се бори с инвазията на Русия, твърдят дипломати.

Плановете ще бъдат обсъдени по време на двудневна среща в Брюксел по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО и ще подготви срещата на върха на лидерите на Алианса през юли във Вашингтон.

"Трябва да променим динамиката на нашата подкрепа", заяви Столтенберг при пристигането си на срещата.

"Трябва да осигурим надеждна и предсказуема помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план, така че да разчитаме по-малко на доброволни вноски и повече на ангажименти на НАТО. По-малко на краткосрочни предложения и повече на многогодишни обещания", настоя той.

Столтенберг посочи, че министрите ще обсъдят как НАТО може да поеме повече отговорност за координирането на военно оборудване и обучение за Украйна. Той обаче отказа да потвърди нивата на финансиране и поясни, че целта е решение да бъде взето на срещата на върха през юли.

Съгласно плановете НАТО ще поеме част от координационната работа от водена от САЩ ad hoc коалиция, известна като групата "Рамщайн" – ход, отчасти целящ да предотврати евентуално намаляване на подкрепата на САЩ, в случай че Доналд Тръмп се върне в Белия дом, обясниха дипломати.

Досега НАТО се съсредоточаваше върху несмъртоносна помощ за Украйна поради опасения, че по-пряка роля може да предизвика ескалация на напрежението с Русия. Членовете на Алианса са предоставили оръжие за милиарди долари на двустранна основа.

Дипломати посочиха, че в рамките на НАТО се засилва мнението, че е време военната помощ за Украйна да се постави на по-устойчива основа и именно Алиансът е в най-добра позиция да направи това.

Някои отбелязаха, че заплахите на руския президент Владимир Путин, че ще разглежда различни стъпки, предприети от съюзниците от НАТО като ескалационни – като предоставяне на танкове и други модерни оръжейни системи – не са довели до отмъщение срещу тях.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който ще присъства на срещата в Брюксел, заяви, че НАТО разглежда мерки, които биха могли да послужат като "необходим мост" към членството на Украйна в Алианса.

НАТО заяви, че Украйна не може да се присъедини, докато е във война с Русия, но че ще стане член в даден момент.

"Украйна ще стане член на НАТО. Въпросът е не дали, а кога", подчерта днес Столтенберг.

Дипломати предупредиха, че дискусиите по предложението са на ранен етап и не е ясно дали сумата от 100 милиарда евро ще бъде приета нито как ще бъде финансирана. Решенията на НАТО изискват консенсус между всички 32 членки на Алианса.

"Фонд в размер на 100 милиарда изглежда много оптимистично", отбеляза дипломат.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар