Home » Свят » Вучич: Сърбия е решена да ускори пътя си към ЕС, но очакваме ясни сигнали от Европа

Вучич: Сърбия е решена да ускори пътя си към ЕС, но очакваме ясни сигнали от Европа

Сподели новината

Днес президентът на Сърбия, Александър Вучич, заяви по време на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че акцентира върху твърдата решеност на Сърбия да ускори своето присъединяване към Европейския съюз. Въпреки това, той изрази очакване от страна на Европа за ясни сигнали и подкрепа по пътя на Сърбия към членство в ЕС, съобщи агенция Танюг и БТА.

Вучич се среща днес с Мицотакис в Белград, където присъстваха на откриването на сръбско-гръцки бизнес форум.

Казах на Мицотакис недвусмислено, че Сърбия е твърдо за продължаване и ускоряване на европейския си път, че сме благодарни на Гърция за подкрепата и че това не е просто изречение, което политиците повтарят като мантра, а е от съществено значение за нашата страна, каза Вучич.

Сръбският държавен глава каза още, че Сърбия и Гърция винаги взаимно са подкрепяли териториалната си цялост и че вярва, че така ще бъде и в бъдеще.

Гърция е една от петте страни в ЕС, които не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област Косово.

Гръцкият премиер подчерта на съвместната пресконференция, че регионалното свързване е най-важно за евроинтеграцията, както и използването на европейските фондове, предназначени за Западните Балкани, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Трябва да използваме европейските фондове, предназначени за Западните Балкани. Регионалното свързване, което преди всичко свързва гражданите, е едно от най-значимите неща за евроинтеграцията“, подчерта Мицотакис.

Той посочи, че сътрудничеството по отношение на енергийната стабилност е важно както за Сърбия и Гърция, така и за целия регион и Европа.

„Подкрепяме вертикалния транспорт на газ от юг на север и обратно“, допълни гръцкият премиер.

Той подчерта, че сръбската икономика е най-развита в региона на Западните Балкани, а Гърция е най-големият поддръжник на евроинтеграцията на Сърбия.

Сръбският президент припомни, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Вярвам, че това ще бъде година на огромен напредък и растеж в икономическите ни отношения и търговския ни обмен“, посочи Вучич.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар