Home » Свят » В Литва ще бъде разположена система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

В Литва ще бъде разположена система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Сподели новината

На среща във Вилнюс с президента на Литва – Гитанас Науседа, нидерландският премиер в оставка Марк Рюте съобщи днес, че Нидерландия ще разположи американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Литва, съобщиха Франс прес и БТА.

„Нидерландските въоръжени сили се подготвят сега за участие в учения в Литва на една част за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза Рюте. "Границите на Литва са и граници на ЕС и на НАТО, което ги превръща и в наши граници и ние ще ги защитаваме“, добави той.

Литовският президент приветства това решение и го определи като важен етап в прилагането на европейския модел за противовъздушна отбрана на принципа на ротацията в региона на Балтийско море.

Литовското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че разполагането на „Пейтриът“ ще продължи няколко седмици.

Миналата година съюзниците от НАТО се договориха за план за краткосрочна ротация на системите за противовъздушна отбрана с наземно базиране на източния фланг на алианса в рамките на усилия за разубеждаване на Русия.

"Трябва да си спомняме, че региона на Балтийско море и целия източен фланг на НАТО представляват първа отбранителна линия на алианса“, заяви Науседа.

Общо 250 нидерландски военни вече са част от тактическа група на НАТО, ръководена от Германия и базирана в Литва. Нидерландски бойни самолети участват също в мисията на НАТО за въздушно патрулиране над балтийския регион.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар