Home » Свят » В САЩ: „Наистина ли искаме двама 80-годишни за президент?“

В САЩ: „Наистина ли искаме двама 80-годишни за президент?“

Сподели новината

След като Рон ДеСантис се оттегли от надпреварата за републиканската номинация за президент, Доналд Тръмп вероятно е още по-уверен в победата си, пише ARD. На пътя му стои само още един кандидат – бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. “Бяхме 14 души в тази надпревара. Сега сме само двама”, коментира Хейли пред Си Ен Ен. “Ще продължим и ще се борим”, каза още тя.

По-умерена алтернатива на Тръмп?

Хейли се надява, че Ню Хемпшир – следващият щат, в който предстоят първични избори на републиканците (на 23 януари), ще се превърне в трамплин за нейната кандидатура. Тя се опитва да се представи като алтернатива на Тръмп, пише ARD – достатъчно твърда, за да убеди привържениците на бившия президент да я подкрепят, но и достатъчно умерена, за да привлече и гласоподаватели, които не са в нито един лагер.

Освен това Хейли е значително по-млада – както от конкурента си Доналд Тръмп, така и от настоящия президент Джо Байдън. Републиканката не пропуска възможност да спомене това, както и проучванията, според които 70% от американците не искат нов сблъсък между Тръмп и Байдън. “Наистина ли искаме двама 80-годишни кандидати за президент, докато в страната цари хаос, а светът е в пламъци”, пита тя.

Дъщеря на индийски емигранти

52-годишната Ники Хейли е родена в малък град в Южна Каролина. Тя е дъщеря на индийски имигранти, а през 2020 година описа детството си така: “Баща ми носеше тюрбан, а майка ми – сари”.

Семейството на “кафявото момиче в един черно-бял свят” се е сблъсквало с редица трудности и с дискриминация. “Но родителите ми никога не са се поддавали на неприязънта и омразата.” Затова и до днес тя подчертава, че САЩ не е расистка държава. На постоянните лични атаки от Доналд Тръмп, Хейли, която е работила с него, отговаря така: “Ако той мислеше, че нямам шанс, нито причини за надежда, защо харчи милиони долари за рекламни спотове срещу мен?”

Предвидим партньор за Запада?

Преди поста в ООН, Хейли е губернаторка на щата Южна Каролина в периода 2011-2017 година. Докато представлява САЩ в Световната организация, тя става известна със своята непреклонност и противоречивост. От тази гледна точка на въпроса дали Ники Хейли би била предвидлив партньор за европейците във външнополитически план, Ралф Борхард от ARD отговаря така: “Не непременно”. По отношение на войната в Близкия изток, например, Хейли казва пред Си Ен Ен: “Когато бях в ООН, темата за двете държави се повдигаше редовно. И Израел винаги участваше на масата на преговорите. Но палестинците винаги отхвърляха това решение”. Много европейски дипломати не биха се съгласили с това твърдение.

По отношение на климатичните промени Хейли казва: “Мисля, че климатичните промени са реални и трябва да признаем този факт.” Проблем тя открива в крайните позиции. “Някои отричат изменението на климата. Други, като президента Байдън, казват, че до 2033 г. всички трябва да карат електромобили. Не всички американци искат електромобили. Престанете да им казвате как да живеят.” И по този въпрос тя се опитва да се позиционира по средата.

Но въпреки всичко това Ники Хейли си остава аутсайдер. Дори критично настроените към Тръмп републиканци като Дейвид Ърбан го потвърждават. Пред Си Ен Ен тя казва и това: "Сизифовска задача е да спечелиш кандидатурата, ако не се казваш Доналд Тръмп. Това е много, много трудно.”

Автор: Ралф Борхард (ARD)

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар