Home » Свят » В САЩ разкриха защо се е провалила украинската контраофанзива

В САЩ разкриха защо се е провалила украинската контраофанзива

Сподели новината

Украинската контраофанзива не успя да постигне значителен успех на фронта. The Washington Post, позовавайки се на интервюта с 30 високопоставени служители от Украйна, САЩ и Европа, разкри, че е имало разногласия между Киев и натовските им съюзници относно тактиката, както и много грешни изчисления.

Изданието посочва, че украински, американски и британски военни офицери са обсъждали плана за кампанията, но Вашингтон погрешно е изчислил степента, до която силите на Украйна могат да бъдат трансформирани в бойна сила от западен тип за кратък период от време. Особено без да се предоставят на Украйна модерни западни изтребители за превъзходство във въздуха.

Американски и украински официални лица са имали остри разногласия на моменти относно стратегията, тактиката и времето. Пентагонът е искал атаката да започне в средата на април, за да попречи на Русия да продължи да укрепва своите линии. Украинците се поколебаха, настоявайки, че не са готови без допълнителни оръжия и обучение.

Американските военни служители са били уверени, че механизирана фронтална атака срещу руските линии е осъществима с войските и оръжията, които Украйна има. Според изчисленията украинските сили е можело да стигнат Азовско море за 90 дни.

Основен фактор за провала на контраофанзивата е и мястото на офанзивата. Съединените щати са се застъпвали за целенасочено нападение по южната ос към Крим, но ръководството на Украйна е вярвало, че силите му трябва да атакуват в три отделни точки по фронта, включително на изток в Бахмут.

Освен това, пише американският вестник, мнозина в Украйна и на Запад подцениха способността на Русия да се възстанови от бедствия на бойното поле и да експлоатира своите вечно силни страни: работна ръка, мини и готовност да жертва животи в мащаб, който малко други страни могат да понесат.

С наближаването на очакваното начало на офанзивата украинските военни се страхуваха, че ще претърпят катастрофални загуби – докато американските служители са вярвали, че жертвите в крайна сметка ще бъдат по-високи без решителен пробив на фронта.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар