Home » Свят » В Швейцария гласуваха на референдум за 13-та пенсия

В Швейцария гласуваха на референдум за 13-та пенсия

Сподели новината

Швейцарците гласуваха за правото да получават 13 а пенсия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това стана по време на референдум, организиран днес в страната, чието население е застаряващо и в която цената на живота нараства.

Същевременно швейцарците отхвърлиха предложение за увеличаване с една година на възрастта за пенсиониране.

Предложението за изплащане на 13 пенсия събра подкрепата на 58,2% от гласовете. А предложението за увеличаване на възрастта за излизане в пенсия от 65 на 66 години беше отхвърлено с 74,72% от гласовете.

Референдумът беше по инициатива на левите партии, а срещу идеята се обявиха центристите и десните партии.

Правителството каза, че за изплащане на 13 пенсия ще са нужни 4 милиарда франка на година, което означава увеличаване на данъците и което крие риск за финансовата стабилност на страната.

Месечната пенсия, изплащана от швейцарската система за социално и пенсионно осигуряване, е с таван от 2450 швейцарски франка (2570 евро) за един човек и от 3675 франка за женена двойка.

В градовете наемите на тристайни апартаменти са най-малко 3000 франка (3150 евро) месечно, а едно кафе струва над 5 франка, посочва Франс прес.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар