Home » Свят » Глобално проучване отчита висока подкрепа за атомната енергетика

Глобално проучване отчита висока подкрепа за атомната енергетика

Сподели новината

Хората, които подкрепят използването на атомната енергия, са един път и половина повече от тези, които са против нея. Това сочи мултинационално изследване на общественото мнение, направено от компанията за маркетингови проучвания Savanta по поръчка на енергийните консултанти Radiant Energy Group.

Според проучването 46% от запитаните подкрепят използването на ядрена енергия, докато 28% са против нея. „За“ се обявяват три пъти повече от запитаните, в сравнение с тези, които са „против“ в две от най-населените страни в света – Китай и Индия. Индексът Публични нагласи към чистата енергия (PACE) е „най-голямото в света публично публикувано проучване за това какво мислят хората за атомната енергия“, като данните са събрани от над 20 000 респонденти от 20 страни.

Предпочитанията към атомната енергетика са по-големи в сравнение с вятърните паркове, биомаса от дървета или газ с улавяне и съхранение на водород. 25% смятат, че тяхната страна трябва да се фокусира върху атомната енергия, като по-предпочитани от нея са само големите соларни паркове – 33%, предаде world-nuclear-news.org.

66% смятат, че атомната енергия е най-надеждният източник на топлинна енергия. В глобален мащаб 79% от респондентите заявяват, че се безпокоят за ядрената безопасност. От тях обаче 40% подкрепят използването на атомната енергия, докато 33% за против. Savanta е интервюирала онлайн 20 122 пълнолетни граждани от 20 страни в периода 17 октомври – 14 ноември 2023 г. Сред избраните държави има четири, които не развиват атомна енергетика – Австралия, Италия, Норвегия и Филипините.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар