Home » Свят » „Грийнпийс“ разкритикува френското правителство: Продължавате да купувате уран от Русия

„Грийнпийс“ разкритикува френското правителство: Продължавате да купувате уран от Русия

Сподели новината

Екоорганизацията "Грийнпийс" призова вчера френското правителство да прекрати "договорите за търговия с уран" между Франция и Русия, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че в отсъствието на международни санкции срещу руските ядрени дейности за граждански цели доставките продължават, независимо от войната в Украйна.

В комюнике "Грийнпийс" "настоява за окончателно прекратяване на всякаква ядрена търговия с Русия".

Организацията настоява също "за разтрогване на всички действащи договори на френската ядрена промишленост с руската компания "Росатом" и дъщерните ѝ предприятия, като се започне с договорите за търговия с уран между "Тенекс", дъщерна фирма на "Росатом", и, съответно, компании Е Де ЕФ и "Орано".

"Продължаващата ядрена търговия с Русия, при положение, че в Украйна продължава да бушува война, е скандално", заяви Полин Боайе, която отговаря за кампаниите срещу ядрената енергия и енергийния преход в "Грийнпийс – Франция".

Вчера сутринта десетки контейнери с обогатен уран и десет контейнера с природен уран от Русия бяха доставени с кораб на пристанището в Дюнкерк, за да бъдат натоварени на влак и няколко камиона на път за Пиерлат във Франция и /или Линген в Германия, съобщи организацията.

Компания "Фраматом" (дъщерна фирма на Е Де Еф), която изгражда атомни централи и доставя гориво за тях, уточни снощи за АФП, че става въпрос за доставка на суровина за производство на ядрено гориво за завода ѝ в Романс сюр Изер. Горивото е за нашите клиенти и най-вече за френския ядрен парк, обясни тя.

През 2018 г. Е Де Еф е сключила договор на стойност 600 милиона евро с "Тенекс" за "преработка на отработено ядрено гориво на Е Де ЕФ".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар