Home » Свят » Гръцкия външен министър: Ситуацията в Украйна представлява огромен проблем за страните от НАТО

Гръцкия външен министър: Ситуацията в Украйна представлява огромен проблем за страните от НАТО

Сподели новината

Министърът на външните работи на Гърция, Йоргос Герапетритис, се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в коридорите на срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел, по повод 75-ата годишнина от създаването на Алианса, съобщи агенция АНА-МПА и БТА. Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, е заявил гръцкият първи дипломат, цитиран в съобщение на министерството на външните работи, предаде ТАСС.

Герапетритис е отбелязал, че 75-ата годишнина от основаването на НАТО се чества в момент, когато продължават военните действия, създаващи значителна нестабилност на световната арена.

"По-специално въпросът за Украйна е огромен проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Всички държави членки трябва да преценят способността си да окажат помощ на Украйна, особено на сегашния етап, когато се наблюдава тенденция към засилване на руската агресия", е заявил гръцкият външен министър.

На срещата с Дмитро Кулеба вчера двамата са обсъдили наличните възможности за предоставяне на съществена, полезна и ефективна помощ на Украйна.

„Изключително важно е да се окаже подкрепа на Украйна, тъй като в този момент на карта са поставени основните ценности, на които се основава не само НАТО, но и глобалната архитектура за сигурност – точното прилагане на международното право, вярата в зачитането на суверенитета и териториалната цялост и борбата срещу всякакви ревизионистични тенденции“, е посочил Герапетритис, цитиран в прессъобщението.

В кулоарите на срещата в Брюксел гръцкият външен министър се срещна вчера и с турския си колега Хакан Фидан, съобщава АНА-МПА. Според дипломатически източници, цитирани от агенцията, двамата са обсъдили регионални и международни въпроси, пътната карта за двустранно сътрудничество и подготовката за предстоящото посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара през май.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар