Home » Свят » Гутериш планира да обсъди възобновяването на зърнената сделка със Зеленски, Ердоган и Лавров

Гутериш планира да обсъди възобновяването на зърнената сделка със Зеленски, Ердоган и Лавров

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, планира да обсъди украинския износ на зърно и възобновяването на Черноморската инициатива за зърно, на срещи с украинския президент, Володимир Зеленски, турския президент, Реджеп Тайип Ердоган, и руския външен министър, Сергей Лавров.

Според кореспондент на Ukrinform в Ню Йорк, Гутериш каза това в сряда, 13 септември, на пресконференция, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Гутериш уточни, че ще се срещне с всеки от тримата поотделно.

Той увери, че остава решен да направи всичко възможно за възстановяване на Черноморската инициатива, износа на украински храни и да продължи да работи за улесняване на доставките на руски храни и торове, в режима на санкции.

Генералният секретар повтори, че тези усилия не се правят за нарушаване на режима на санкции, а в рамките на режима на санкции, така че да не възникват възпиращи фактори, които не са били предвидени.

Говорейки за необходимостта от прекратяване на руската война, и постигане на мир в Украйна, Гутериш подчерта, че това не е какъв да е мир, а мир, който е в съответствие с Устава на ООН и международното право.

Както съобщи Ukrinform, по-рано Гутериш каза, че не е съгласен с онези, които обвиняват ООН за войната на Русия срещу Украйна.

Според него не може да се каже, че ООН се е провалила в Украйна. Не ООН нахлу в Украйна. Държавите-членки трябва да изпълняват своите отговорности. ООН не трябва да бъде използвана като изкупителна жертва за неспазването на Хартата от страните членки, подчерта Гутериш.

Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, ще се проведе в Ню Йорк на 19-25 септември.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар