Home » Свят » Десетки хора все още се издирват след труса в Тайван

Десетки хора все още се издирват след труса в Тайван

Сподели новината

Ранените при земетресението с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, надхвърлиха 1000, но броят на загиналите остава непроменен – девет. В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк, предаде Ройтерс.

Още по темата

3 апр 2024 06:40

4

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта, точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен.

Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.

Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити.

Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност. Около 100 души продължават да са блокирани в магистрални тунели в Тайван, след силното земетресение, разтърсило страната вчера, предаде ДПА.

Група от 6 миньори, блокирани под земята след труса, бяха спасени. Продължават операциите по изваждане на повърхността на още 64 миньори, блокирани в друга мина, като на тях военните доставиха с хеликоптери над 400 килограма помощи.

Властите смятат, че животът на блокираните, не е в опасност.

Броят на потвърдените ранени в земетресението вече нарасна до 1050 . Издирват се 50 души. Загиналите досега са 9.

Към тази сутрин бяха регистрирани 314  вторични труса.

Силното земетресение беше с магнитуд 7,2, според тайванските сеизмолози. Епицентърът беше на няколко километра край източното крайбрежие на острова, близо до град Хуалиен, който пострада сериозно. Трусът е бил на дълбочина от  15,5 километра.

Днес хеликоптер спаси шестима души, които бяха блокирани в минодобивен район, съобщи пожарната.

Също днес предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района.

Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име Ю, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна „бъркотия“.

„Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома“, каза тя.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар