Home » Свят » Дипломатическа мисия! Владимир Путин заминава на ключова визита в Близкия изток

Дипломатическа мисия! Владимир Путин заминава на ключова визита в Близкия изток

Сподели новината

Руският президент Владимир Путин ще посети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи в понеделник руската медия "Шот" (Shot), цитирайки помощника на Путин по външната политика Юрий Ушаков.

"Шот" уточни, че Путин първо ще отиде в ОАЕ, а след това в Саудитска Арабия, където президентът ще се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман.

В допълнение към сътрудничеството в ОПЕК+ се очаква Путин да се опита да развие отношения с държавите от Персийския залив като част от стремежа си да изгради глобални съюзи с незападни страни.

Путин рядко е напускал Русия, откакто нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., задействайки редица международни санкции, въпреки че е посещавал Китай и бивши съветски съседи. Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу него през март за предполагаеми военни престъпления, което допълнително усложни пътуването извън страната му.

"Путин се чувства по-уверен. Такава гъстота на външни посещения не е била виждана от дълго време", каза Елена Супонина, анализатор за Близкия изток, базирана в Москва. "За Путин, както в Саудитска Арабия, така и в ОАЕ, целите на посещението са едни и същи: въпроси, свързани с ОПЕК, конфликта в Близкия изток и руското председателство на БРИКС."

Визитата на Путин подчертава значението на държавите от Персийския залив за Москва, като се има предвид нейната зависимост от приходите от износ на енергия.

Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия са членове на ОПЕК+, съюзът между Организацията на страните износителки на петрол и други големи производители на петрол, и разговорите между лидерите ще бъдат ключови за Путин.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар