Home » Свят » Дипломат призова ООН да създаде условия за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах

Дипломат призова ООН да създаде условия за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах

Сподели новината

Посланичката на Армения във Франция призова международната общност и ООН да създадат "достойни условия" за завръщането на арменските бежанци в Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има и друга алтернатива на това да бъдеш бежанец", а именно завръщането на тези хора, заяви Хасмик Толмаджян пред радио Франс енфо, като подчерта, че "никой не иска да бъде бежанец, когато може да остане в собствената си страна".

Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах днес, за да оцени хуманитарните нужди след бягството на повече от 100 000 арменци в Армения, последвало успешната светкавична офанзива на Азербайджан срещу сепаратистите.

"Бихме могли да очакваме от международната общност да осигури завръщането (на тези бежанци) в достойни, прилични условия, т.е. със сигурност", подчерта Толмаджян. Тя отбеляза, че международната общност се е провалила в този конфликт.

"Ако международната общност, с всички международни механизми, системата на ООН, цялата система за превенция, не е успяла да предотврати престъплението, не можем да кажем, че международната общност се е справила със задачата, че не се е провалила в мисията си", реагира тя.

Посланичката призова и за налагането на санкции, тъй като "историята на човечеството е показала, че безнаказаността насърчава повторното извършване на престъпления".

"За да спрем агресорите и престъпленията, се нуждаем от санкции, които могат да бъдат икономически или дипломатически. Без действия авторитарните лидери и престъпниците никога няма да спрат", настоя тя.

Миналата седмица арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха пред светкавичната офанзива на Азербайджан, при която загинаха близо 600 души. "За първи път от създаването на ООН виждаме как една република изчезва пред очите ни", изрази съжаление дипломатът, като предупреди, че това може да създаде прецедент.

Самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах не беше призната от нито една държава – членка на ООН, включително Армения, припомня АФП.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар