Home » Свят » Дмитро Кулеба: Украйна никога няма да се предаде пред Русия

Дмитро Кулеба: Украйна никога няма да се предаде пред Русия

Сподели новината

Украйна се зарече никога да не се предаде пред Русия, в коментар на призова на папа Франциск към страните в конфликта да имат "смелостта да вдигнат белия флаг и да преговарят“, предаде Франс прес и БТА.

"Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други флагове", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа „Екс“.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The strongest is the one who, in the battle between good and evil, stands on the side of good rather than attempting to put them on the same footing and call it “negotiations”.<br><br>At the same time, when it comes to the white flag, we know this Vatican's strategy from the first half…</p>&mdash; Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) <a href="https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1766819132878553269?ref_src=twsrc%5Etfw">March 10, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Кулеба предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и призова за подкрепа на Украйна и нейното население, което се бори за живота си, съобщи Укринформ.

"Най-силен е този, който в борбата между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги поставя на една и съща основа и да го нарича „преговори“. Междувременно, когато става въпрос за бял флаг, ние знаем стратегията на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките на миналото и да подкрепяме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си", добави той, визирайки позицията на Римокатолическата църква спрямо нацистка Германия.

Кулеба изрази надежда, че папа Франциск ще успее да намери възможност да посети Украйна.

"Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молитви за мир и е продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", написа Кулеба.

Папа Франциск беше многократно разкритикуван днес за думите си в интервю пред швейцарска телевизия, част от което беше разпространено вчера от Ройтерс.

Към критиките се присъедини и полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от ДПА.

„Какво ще кажете да насърчим (руския президент Владимир) Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като компенсация? Тогава мирът ще се върне незабавно, без да има нужда от преговори“, написа Шикорски в "Екс".

По-рано днес директорът на пресслужбата на Ватикана обясни, че папата не е имал предвид, че Украйна трябва да се предаде.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар