Home » Свят » Египетски издател и активист бе осъден на 6 месеца затвор

Египетски издател и активист бе осъден на 6 месеца затвор

Съд в Кайро осъди известния издател и активист Хишам Касем на шест месеца затвор, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс и БТА.

Касем е ръководител на новосформираната либерална група "Ат-Таяр ал-Хур" (Свободно течение). Движението призовава за политически промени, които да доведат до справяне с икономическата криза, и казва, че може да издигне свой кандидат на президентските избори, които се очаква да бъдат произведени до началото на 2024 г.

Касем бе осъден за обида и клевета срещу бивш министър и вербална атака срещу служители на полицията, заяви адвокатът му Насер Амин.

Съдът, постановил присъдата, му наложи и глоба от 20 000 египетски лири (645 щатски долара).

По думите на Амин съдебното заседание, на което ще бъде разгледана жалбата на Касем срещу присъдата, е насрочено за 7 октомври.

Касем бе задържан миналия месец, след като разкритикува в социалните мрежи президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и начина, по който той ръководи Египет от 2014 г. насетне.

Режимът на Ас Сиси извършва широкомащабни репресии срещу политическите дисиденти, сред които има хора с най-различни убеждения, отбелязва Ройтерс.

От края на 2021 г. властите предприеха няколко стъпки, за които казват, че са насочени към подобряване на човешките права, включително приемането на стратегия за правата на човека и за прекратяване на извънредното положение. Според критиците тези мерки са козметични.

Някои високопоставени затворници бяха помилвани или освободени, но активисти твърдят, че броят на новите задържания е по-голям от броя на освободените и че хиляди политически затворници все още са в затвора.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар