Home » Свят » Ели Коен: Войната с „Хамас“ е война на свободния свят, затова победата е задължителна

Ели Коен: Войната с „Хамас“ е война на свободния свят, затова победата е задължителна

Сподели новината

Войната с „Хамас“ е „война на свободния свят“, а не само война на Израел. Това заяви Ели Коен, израелският външен министър, пред евродепутатите в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Израел воюва не само с палестинското ислямистко движение, но и с други милиции, подкрепяни от Иран, добави Коен. Според него Иран е "финансист номер едно на тероризма".

"Това не е само войната на държавата Израел, това е войната на свободния свят", каза той и добави, че тя трябва да бъде спечелена, "за да гарантираме, че Западът не е следващият в списъка".

Коен разговаря с евродепутатите заедно с роднините на някои от над 240-те заложници, държани от "Хамас" от 7 октомври насам. На този ден палестинското движение, смятано за терористична организация от ЕС, САЩ и Израел, извърши безпрецедентно смъртоносно нападение на израелска земя, при което загинаха около 1400 души, предимно цивилни.

Според палестинското движение ответните мерки на израелската армия, която през последния месец бомбардира управляваната от "Хамас" ивица Газа, са отнели живота на повече от 10 000 души, включително хиляди деца.

Коен придружи на моменти емоционалната си реч с двуминутен видеоклип, показващ зверствата, извършени от "над 3000-те терористи от Хамас", участвали в нападението, които израелският министър определи като "чудовища".

"Седми октомври беше най-лошият ден за държавата Израел и за еврейския народ след Холокоста", заяви Коен. Той изтъкна, че от около 240-те заложници, държани от Хамас, повече от 30 не са навършили 18-годишна възраст.

Очаква се той да се срещне днес с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар