Home » Свят » ЕНП иска присъединяване на България и Румъния към Шенген „възможно най-бързо“

ЕНП иска присъединяване на България и Румъния към Шенген „възможно най-бързо“

Сподели новината

Европейската народна партия (ЕНП) се събира на конгрес в Букурещ днес и утре (6 и 7 март), за да отбележи началото на предизборната си кампания за вота през юни. Домакин на събитието е румънската Национално-либерална партия (НЛП), която е част от семейството на ЕНП, предаде БТА.

Конгресът ще се проведе в най-големия изложбен център в румънската столица – Ромекспо, и ще е с участието на 2000 делегати от 44 държави, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, държавни и правителствени ръководители на 11 страни (Румъния, Финландия, Люксембург, Швеция, Кипър, Австрия, Ирландия, Гърция, Хърватия, Полша, Литва), 178 членове на Европейския парламент и десет членове на Европейската комисия, които са част от политическото семейство на ЕНП.

България ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, както и от българските евродепутати, които принадлежат към групата на ЕНП. На събитието ще присъстват и европейски лидери извън ЕС, членове на ЕНП, като президента на Република Молдова Мая Санду и президента на Швейцария Виола Амхерд. Сред участниците са и бившият президент на Украйна Петро Порошенко и лидера на опозицията в Беларус Светлана Тихановская, която вчера (5 март) посети София и се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Конгресът ще бъде открит с приветствена реч на председателя на Национално-либералната партия Николае Чука, на председателя на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор и на председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер. Ще последват дебат на тема „Гласът на селата, градовете и регионите“ и панелни дискусии в стил Давос, фокусирани върху три теми: сигурност и отбрана; солидарност между поколенията; икономика и работни места.

На конгреса в Букурещ се очаква да бъдат приети манифестът и стратегията на партията за европейските избори през юни 2024 г. Очаква се също да бъде формализирана кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Европейската комисия, съобщи във видео обръщение на официалната си страница във Фейсбук председателят на ЕНП Манфред Вебер.

“През следващите два дни Букурещ ще бъде политическата столица на Европа”, заяви той при пристигането си в Букурещ във вторник. „Румъния ще реши на 9 юни дали ще има силен екип в Брюксел или ще пропилее гласовете си за екстремисти“, добави Вебер, цитиран от Диджи24.

“Конгресът на ЕНП от Букурещ ще поиска присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство възможно най-бързо. В предизборния манифест, който ще бъде гласуван и който ще залегне в основата на политическата ни програма за следващите пет години, е включен параграф, изискващ пълно приемане на България и Румъния в Шенген възможно най-скоро”, написа на официалната си страница във Фейсбук евродепутатът от НЛП и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Зигфрид Мурешан.

Букурещ бе домакин на конгрес на ЕНП и през 2012 г., припомнят местните медии.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар