Home » Свят » Ердоган: Швеция не прави достатъчно, за да се присъедини към НАТО

Ердоган: Швеция не прави достатъчно, за да се присъедини към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази определени условия и резерви относно присъединяването на Швеция към НАТО. Той заяви, че макар Турция да е готова да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, е важно Швеция да изпълни определени условия.

Ердоган посочи, че Турция очаква Швеция да реши проблема с тероризма и да прекрати дейността на терористичните организации. Той постави условия на одобрението на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и заяви, че това решение ще бъде взето от турския парламент, пише "Фокус".

Финландия стана член на НАТО през април 2023 г., но кандидатурата на Швеция все още не е получила окончателното одобрение от Турция и Унгария.

Важно е да се отбележи, че в разговорите с Ердоган във Вилнюс преди срещата на върха на НАТО, Швеция се съгласи да подпомогне процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС) в замяна на ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, въпросите за присъединяването на Швеция към НАТО и на Турция към ЕС "не са свързани".

Тази дипломатическа инициатива отразява сложните взаимоотношения и условия, които могат да влияят на процесите на присъединяване към международни

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар