Home » Свят » Ето го условието на Украйна, за да подпише споразумение
d0b5d182d0be d0b3d0be d183d181d0bbd0bed0b2d0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0b7d0b0 d0b4d0b0 d0bfd0bed0b4d0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Ето го условието на Украйна, за да подпише споразумение

Ето го условието на Украйна, за да подпише споразумение

Подписването на споразумение за гаранции за сигурност за Украйна е възможно само след връщането на руските войски на позициите им от 23 февруари 2022 г. Това заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Украйна в световната организация Сергей Кислица.

Той подчерта, че страните в руско-украинските преговори ще продължат консултациите за подготовка на споразумение за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна. Кислица обясни, че става дума за „механизма за въвеждане на режим на прекратяване на огъня, изтегляне на войски и други въоръжени формирования, безопасно функциониране на хуманитарните коридори, както и размяна на загинали и освобождаване на военнопленници и цивилни." „Подписването на споразумение за гаранции за сигурност ще бъде възможно само след връщането на всички руски въоръжени формирования на позициите им от 23 февруари 2022 г.“, подчерта украинският постоянен представител.

Според Кислица установяването на прекратяване на огъня и деескалация в Украйна няма да се случи скоро. „Разговорите в Истанбул показват, че Русия може да е готова да продължи напред, но все още има дълъг път към устойчиво прекратяване на огъня и всеобхватна деескалация“, каза той.

Във вторник в Истанбул се проведоха разговори лице в лице между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че Руската федерация е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните. Той добави, че Москва, след като разгледа тези инициативи, ще направи контрапредложения. Освен това, посочи политикът, Москва прави „две стъпки към” Киев и предлага срещата на президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски да се проведе по-рано от планираното – едновременно с парафирането на мирен договор на ниво външни министерства. А руските военни ще намалят активността си в киевско и черниговско направление.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...