Home » Свят » Заповед за арест беше издадена от Международния съд на двама висши руски военни

Заповед за арест беше издадена от Международния съд на двама висши руски военни

Сподели новината

Международният наказателен съд (МНС) издал заповед за арест на генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, командващ стратегическата авиация на Русия, и адмирал Виктор Соколов, командващ Черноморския флот на Русия, както стана ясно от прессъобщение на МНС, цитирано от ТАСС и БТА.

В изявлението се отбелязва, че двамата носят отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на конфликта в Украйна.

Обвиненията срещу тях се отнасят по-конкретно до извършени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура, посочва Асошиейтед прес.

Съдът заяви, че съдиите, които са разгледали доказателствата, представени от прокурорите, са стигнали до извода, че има "основателни причини да се смята", че двамата висши военни са отговорни "за ракетните удари, нанасяни от командваните от тях сили срещу украинската енергийна инфраструктура" от 10 октомври 2022 до поне 9 март 2023 г.

"Както се твърди, в посочения времеви период е предприета кампания на удари по редица електроцентрали и подстанции, които са били нанесени от руските въоръжени сили на множество места в Украйна", добави МНС.

Това е едва вторият случай, когато Съдът публично обявява издаването на заповед за арест във връзка с войната на Русия в Украйна, отбелязва АП. Предишната беше от март миналата година срещу руския президент Владимир Путин за военни престъпления, като в нея той беше обвинен, че носи лична отговорност за отвличането на украински деца.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар