Home » Свят » Започва седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН

Започва седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН

В момент, когато най-уязвимите страни са засегнати от лавина от кризи, световните лидери се събират днес в ООН, за да подновят неизпълнените обещания за радикално подобряване на съдбата на човечеството.

Със срещата на върха за Целите на устойчиво развитие се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Днес президентът Румен Радев ще участва в този политически форум под егидата на Общото събрание на ООН. Българският президент ще направи изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите. Държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще направи изказване на министерската среща на тема "Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие". Тя ще участва и в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС.

Съдбата на 17-те цели за устойчиво развитие, приети от държавите членки на ООН през 2015 г. за изграждане на по-добро и по-устойчиво бъдеще до 2030 г., е от решаващо значение за редица по-бедни страни, включително за тези, които страдат от последиците от войната в Украйна.

Тези цели "са свързани с надеждите, мечтите, правата и очакванията на хората, както и със здравето на нашата природна среда", подчерта през уикенда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. "Става дума за поправяне на историческите несправедливости, за премахване на глобалните разделения и за поставяне на нашия свят на пътя към траен мир", добави той, призовавайки за "спасителен план". Надеждата е, че нито един от 8-те милиарда души по света няма да остане гладен, че ще се повиши достъпът до питейна вода, чиста енергия и здравеопазване.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар