Home » Свят » Затворник от Алабама бе екзекутиран със смъртоносна инжекция за убийството на мъж през 1993 г.

Затворник от Алабама бе екзекутиран със смъртоносна инжекция за убийството на мъж през 1993 г.

Сподели новината

Затворник от Алабама, осъден за убийството на мъж по време на обир през 1993 г., когато е бил тийнейджър, беше екзекутиран в четвъртък чрез смъртоносна инжекция, предаде The Hill.

49-годишният Кейси Макуортър беше обявен за мъртъв в 18:56 часа. в югозападен затвор в Алабама, съобщиха властите. Макуортър беше осъден за убийство и осъден на смърт за участието си в грабежа и смъртта на 34-годишния Едуард Лий Уилямс на 18 февруари 1993 г.

Прокурорите казаха, че Макуортър, който е бил на18 години и три месеца по време на убийството, е заговорничил с двама по-млади тийнейджъри, включително 15-годишния син на Уилямс, да откраднат пари и други вещи от дома на Уилямс и след това да го убият. Съдебните заседатели, които осъдиха Макуортър, препоръчаха смъртна присъда с 10-2 гласа, която съдията, чието бе окончателното решение, наложи. По-младите тийнейджъри – Едуард Лий Уилямс-младши и Даниел Майнър, който е бил на 16 години – бяха осъдени на доживотен затвор.

„Донякъде е жалко, че трябваше да чакаме толкова дълго, за да бъде раздадено правосъдие, но това се случи, заяви братът на жертвата, Бърт Уилямс пред репортери след екзекуцията. Той каза, че смъртоносната инжекция е „спокойна смърт за куче-убиец“.

Служителите на затвора отвориха завесата към камерата за екзекуции в 18:30 часа. Макуортър, който беше завързан за количката с вече прикрепени интравенозни линии, се размърда леко в началото на процедурата, търкайки пръстите си един в друг, но дишането му се забави и изглеждаше, че спира.

„Бих искал да кажа, че обичам майка си и семейството си“, каза Макуортър в последните си думи. „Бих искал да кажа на семейството на жертвата, че съжалявам. Надявам се, че сте намерили мир.

Той също така използва последните си думи, за да отнесе очевиден словесен удар към своя екзекутор, надзирателя на затвора, който беше обвинен в домашно насилие преди десетилетия, като каза, че „обикновен насилник над жени извършва тази процедура“.

Прокурорите казаха, че Макуортър и Майнър отишли в дома на семейство Уилямс с пушки и изработени домашно направени заглушители от възглавница и кана за мляко. Когато по-големият Уилямс пристигна у дома и открил тийнейджърите, той грабнал пушката, държана от Майнър. Те започнали да се борят и Макуортър изстрелял първия изстрел по Уилямс, според резюме на престъплението в съдебните документи. Уилямс е прострелян общо 11 пъти, според съдебните регистри.

Ейприл Уилямс, дъщерята на жертвата, каза, че баща ѝ днес трябвало да прекарва време с внуците си и да се радва на пенсия.

„Няма ден, в който да не мисля за него и колко ми липсва“, каза Ейприл Уилямс в изявление, прочетено от комисаря по затворите Джон К. Хам. „Кейси Макуортър е изкарал няколко часа в къщата, за да промени решението си да не отнеме живота на баща ми.“

Адвокатите на защитата безуспешно поискаха спиране от Върховния съд на САЩ, позовавайки се на възрастта на Макуортър по време на престъплението. Те твърдяха, че смъртната присъда е противоконституционна, тъй като законите на Алабама не считат дадено лице за пълнолетно до 19-годишна възраст.

Макуортър не отрече да е участвал в престъплението и да е произвел първия изстрел, но твърди, че не е произвел фаталните изстрели и не е възнамерявал да убие Уилямс, когато влязъл в дома.

Макуортър, който се нарече „объркано дете“ по време на убийството, каза, че би насърчил младите хора, преминаващи през трудни времена, да помислят поне малко, преди да направят грешка, променяща живота, както той направи.

Алабама планира през януари да направи първия опит в нацията да умъртви затворник с помощта на азотен газ. Азотната хипоксия е разрешена като метод за екзекуция в Алабама, Оклахома и Мисисипи, но нито един щат не я е използвал.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар