Home » Свят » Зеленски е забранил публикуването на социологическо проучване, според което все повече украинци искат край на войната

Зеленски е забранил публикуването на социологическо проучване, според което все повече украинци искат край на войната

Сподели новината

Според в. „Украинская правда“ през януари президентството на Украйна е поръчало социологическо проучване, свързано с нагласите на украинското общество спрямо войната, както и рейтинга на главнокомандващия ЗСУ Валерий Залужни. Резултатите обаче не са се харесали на Володимир Зеленски.

Първо, изследването показало нарастване на хората, които искат край на войната дори с цената на някои компромиси с агресора (което означава териториални отстъпки). Второ, политическата динамика демонстрира очевидни тенденции: спад в подкрепата за правителството и президента и едновременно повишаване на рейтинга на Залужни и неговата все още несъществуваща партия.

Кабинетът на Зеленски се усъмнил в достоверността на данните от проучването. Категорично помолил те да не се публикуват никъде, а проучването не беше показвано на хора извън тесен кръг приближени.

Изданието посочва още, че в края на януари Зеленски е казал на Залужни, че ще бъде уволнен. Залужни е отказал сам да подаде оставката си. Разговорът на президента със Залужни беше учудващо спокоен. Зеленски директно информира Залужни, че е решил да преформатира военното командване, по-специално да смени ръководителя на въоръжените сили, пише изданието, позовавайки се на собствени източници, близки до властта.

Като цяло уволнението на Залужни изглежда като решен проблем. Но това не го прави по-разбираем за широката публика. Кабинетът на Зеленски бе обвинен, че не е комуникирал правилно решението си и не е обяснил причините за него. Президентът като политическа фигура гледаше и гледа на войната не само като на проблем за сигурността, но и като на чисто политически. Войната е определящ фактор в политиката и от изхода ѝ ще зависи политическото лице на Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар