Home » Свят » Зеленски отива в Турция

Зеленски отива в Турция

Сподели новината

Украинският президент Володомир Зеленски ще посети утре Турция и ще се срещне в Истанбул с колегата си Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха днес турското президентство и министерство на външните работи, цитирани от Ройтерс и АФП.

„Ситуацията между Украйна и Русия, както и скорошните контакти, свързани с подновяването на сигурния коридор в Черно море“, ще бъдат основни теми на срещата според съобщение от турското президентство, публикувано в социалната мрежа „Екс“, предаде БТА.

Русия се оттегли през юли от споразумението, което позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища, твърдейки, че нейните искания за по-добри условия за собствения ѝ износ на храни и торове са били игнорирани.

Анкара се опитва да убеди Москва да се върне към сключената с нейно и на ООН посредничество Черноморска зърнена инициатива. Русия заяви, че няма интерес към подновяването ѝ.

Членуващата в НАТО Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и се стреми да поддържа добри отношения и с двете воюващи страни. Тя предоставя военна помощ на Украйна и подкрепя териториалната ѝ цялост, като същевременно се обявява против налагането на санкции срещу Русия, отбелязва Ройтерс.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар