Home » Свят » Зеленски смята за „безотговорно“ да се говори за негова смяна в Украйна

Зеленски смята за „безотговорно“ да се говори за негова смяна в Украйна

Сподели новината

Украинският президент Володимир Зеленски не смята, че в момента трябва да се говори за президентски избори в страната му, докато на нейна територия се води война.

Зеленски заяви, че е безотговорно да се водят разговори за произвеждане на избори в Украйна по време на война и призова за единство, за да се избегнат безполезни политически дискусии, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Зеленски каза, че е от ключово значение вниманието да се съсредоточи върху военните предизвикателства, пред които е изправена страната, докато се опитва да изтласка руските сили, окупирали близо една пета от територията ѝ при започналата преди повече от 20 месеца пълномащабна инвазия.

"Всички разбираме, че сега, във военно време, когато има множество предизвикателства, е крайно безотговорно да се занимаваме с въпроси, свързани с изборите, по такъв несериозен начин", каза той във вечерното си видеообръщение. "Трябва да осъзнаем, че сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на държавата и нейния народ. Смятам, че избори в този момент не са уместни", допълни президентът.

Съгласно действащото в Украйна военно положение изборите са забранени, но Зеленски обмисляше дали да се позове на специални разпоредби за свикването им – промяна в закона и чуждестранна помощ за финансиране на произвеждането им. Той каза, че би искал да се кандидатира за втори мандат, ако има избори. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза през уикенда, че президентът претегля плюсовете и минусите на евентуални военновременни избори. От чужбина, включително от американския сенатор републиканец Линдзи Греъм, се чуха призиви да се свикат избори като доказателство за доброто състояние на демократичните институции в Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар