Home » Свят » Ивицата Газа: каква е разликата между прекратяване на огъня и хуманитарна пауза

Ивицата Газа: каква е разликата между прекратяване на огъня и хуманитарна пауза

Сподели новината

Няколко държави, както и ООН, призоваха за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Хамас в ивицата Газа.

Но Обединеното кралство, САЩ и ЕС са сред онези, които не зоват за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било в полза на Хамас, която е определена като терористична организация от САЩ и няколко западни правителства.

Малко по-рано САЩ заявиха, че Израел вместо това ще започне ежедневни четиричасови паузи в боевете в северната част на ивицата Газа. Световните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, призовават за хуманитарна пауза от дни – но каква е разликата между това и прекратяването на огъня?

В сравнение с официалното прекратяване на огъня, хуманитарните паузи обикновено продължават за по-кратки периоди от време, понякога само няколко часа, пише Би Би Си.

Те обикновено се прилагат единствено с цел предоставяне на хуманитарна подкрепа, за разлика от постигането на дългосрочни политически решения, според ООН.

Междувременно прекратяването на огъня е предназначено да бъде дългосрочно и често има за цел да позволи на страните да участват в диалог, включително възможността за постигане на трайно политическо споразумение. На практика решението на Израел да обяви паузи от по 4 часа дневно означава, че войната е далеч от приключила.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар