Home » Свят » Изправени сме пред провокациите на Северна Македония

Изправени сме пред провокациите на Северна Македония

Сподели новината

„Свидетели сме на поредната провокация на господин Павле Траянов, който си позволи да прави неморална аналогия между бомбардировките в Украйна и настояването за катарзис на анти-българската номенклатура в Македония. Какъв цинизъм !!!“ Това се казва в позиция на Културния център, „Иван Михайлов“, в Битоля.

Позицията е по повод поредицата от антибългарски изказвания в съседна Република Северна Македония срещу България, в които политиката на страната ни се сравнява с тази руската агресия срещу Украйна, предаде репортер на "БГНЕС".

„Очевидно е, че просръбските среди в Македония нямат морални задръжки да спекулират с всека международна ситуация, колкото и да е отдалечена от Скопие, за да налагат титовата си антибългарска доктрина. Дали в този момент има друга освен Северна Македония страна-член на НАТО, която да напада политически друга страна-член, при това от източния фланг на Алианса ?! В момента, в който България е изправена пред изпитанието на руската враждебност и пред бежанска вълна ?! Това ясно говори кой е слабото звено на НАТО“, заявяват от културния център.

„И всъщност е очаквано. Днес антибългарските среди в Скопие си дават добре сметка, че те са продукт на същия тип окупация като донецките сепаратистки републики създадени и признати от руския диктатор. Разликата е в историческия период, но не и в авторите на агресията. Ако въобще трябва да се прави аналогия, това е между създадената на българска етническа територия през 1945г. Народна република Македония и Донецката народна република създадена днес от руския окупатор – както Македонската "народна република" беше създадена от югославския окупатор. Затова нека продуктът на УДБА, Траянов, да се смири и да не напада в този тежък момент страна от Източния фланг на НАТО защото с тези си действия доказва, че мястото на Скопие в Алианса е било "на политически кредит без покритие", се казва още в позицията.

По-рано днес от МВнР излязоха с позиция, в която призовават РСМ да спре с циничните внушения срещу България

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

"Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия. Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин. МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци", смятат от българското външно министерство.

Само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава, предаде БГНЕС.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.