Home » Свят » Израелските сили щурмуват Хан Юнис в Газа, болниците са препълнени

Израелските сили щурмуват Хан Юнис в Газа, болниците са препълнени

Сподели новината

Израелските сили започнаха атака си срещу главния град в южната част на Ивицата Газа във вторник, където болниците бяха препълнени с десетки палестинци, ранени и мъртви, предаде Ройтерс.

В това, което изглеждаше най-голямото сухопътно нападение след разпадането на примирието миналата седмица, жителите заявиха, че израелски танкове са влезли в източните части на Хан Юнис за първи път, преминавайки от израелската гранична ограда и напредвайки на запад.

Някои заеха позиции в град Бани Сухайла в източните покрайнини на Хан Юнис, докато други продължиха по-нататък и бяха разположени на ръба на финансиран от Катар жилищен комплекс, наречен Хамад Сити, казаха жители.

Израелците, които завзеха северната половина на Газа миналия месец, преди да спрат за едноседмичното примирие, казват, че сега разширяват сухопътната си кампания до останалата част от анклава, за да изпълнят целта си да унищожат управниците на Хамас.

"В момента продължаваме напред с втория етап. Втори етап, който ще бъде труден във военно отношение", заяви говорителят на правителството Ейлон Леви пред репортери на брифинг.

Израел е отворен за "конструктивна обратна връзка" за намаляване на вредите за цивилните, стига съветите да са в съответствие с целта му да унищожи Хамас, каза той.

Говорителят на здравното министерство в Газа Ашра ал-Кидра заяви, че най-малко 43 трупа вече са стигнали до болницата в Насър тази сутрин, а десетки други се опасяват, че са хванати в капан под развалини или на места, опасни за линейките, за да ги извадят.

"Болниците в южната част на Ивицата Газа напълно се сриват, те не могат да се справят с количеството и качеството на нараняванията, които пристигат в болниците", каза той.

Вашингтон призова близкия си съюзник Израел да направи повече, за да намали вредите за цивилните в следващата фаза на войната в Газа, която Израел започна като възмездие за нападението на 7 октомври от бойци на Хамас, които вилняха из градовете, убивайки 1200 души и залавяйки 240 заложници.

Жителите на Газа казват, че не е останало безопасно място, където да отидат, като останалите градове и убежища вече са претоварени. Израел продължава да бомбардировките включително и в град Рафах, до египетската граница южно от Хан Юнис.

"Ситуацията се влошава с всеки изминал час", каза Ричард Пийпъркорн, представител на СЗО в Газа, пред репортери чрез видеовръзка от южната част на Газа. "Има засилени бомбардировки навсякъде, включително тук в южните райони, Хан Юнис и дори в Рафах."

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар