Home » Свят » Израелски министър: Незаконно е цистерни с гориво да влизат в Газа

Израелски министър: Незаконно е цистерни с гориво да влизат в Газа

Сподели новината

В Израел се надигна гняв заради решението в ивицата Газа да бъдат допуснати цистерни с гориво на фона на хуманитарната катастрофа там.

Министри от израелското коалиционно правителство се разгневиха, след като Израел разреши в Газа да бъдат внасяни ограничени количества дизелово гориво с хуманитарна цел, предаде ДПА, съобщи БТА.

Решението да бъде позволено по две цистерни на ден да влизат в ивицата Газа е противозаконно, заяви крайнодесният финансов министър Бецалел Смотрич в своя публикация в "Екс". Той призова за промени във военновременния кабинет, който взе това решение. Смотрич настоя, че всяка партия в правителството – най-дясното в историята на Израел – трябва да бъде представена във военновременния кабинет.

Израелският военновременен кабинет е съставен от премиера Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, опозиционния политик Бени Ганц и още двама членове без право на глас, посочва ДПА. Той бе сформиран малко след началото на войната в Газа.

Крайнодесният израелски министър по сигурността Итамар Бен-Гвир заяви, че доставките на гориво означават, че Израел прави на врага "хуманитарни подаръци".

Политикът от опозицията Авигдор Либерман също разкритикува едностранната мярка и заяви, че хората, които държат заложници в ивицата Газа, не са направили никакъв хуманитарен жест.

Доставките на дизелово гориво имат за цел да гарантират производството на електроенергия за инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, за да се предотврати избухването на епидемии, отбелязва ДПА. След жестоките атаки, извършени от "Хамас" миналия месец, израелското правителство прекъсна доставките на електроенергия и гориво за ивицата Газа. Израел се опасява, че горивото би могло да бъде използвано от "Хамас" за още терористични актове.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар